Vérkép policitémia 2.

Kedves Doktor úr!

Köszönöm előző válaszát!

Eddig történtek: férjemnél a kardiológián normál adatok születtek, uh rendben.

A hematológián azonban csak kicsit csökkentek az eredmények, és a gapa (nem tudom, jól írom-e) vizsgálaton 130 lett az érték. (a felső határ 100). Ezért férjemet vérlecsapolásra küldik és genetikai vizsgálatra, majd csontvelő biopsziára.

Kérdéseim: ha beigazolódik a gyanú és tényleg policitémia, azt, hogyan gyógyítják?, Mennyiben befolyásolja ez a munkavégzését, életvitelét? Sportolhat tovább? Milyenek a kilátások, mennyire gyógyítható vagy tehető stabilabb állapotba? Tényleg innentől már csak 10-15 év van hátra?

Várom nagyon válaszát!

És köszönöm!

Timea

WEBBeteg szakértő válasza policitémia témában

Kedves Tímea! Tüdőgyógyászati vizsgálat történt-e a férjénél? Ugyanis elsősorban idült tüdőbetegségek (dohányzás!) okoznak szekunder policitémiát. Hasi ultrahangra is szükség volna a máj és a lép méretének megítélése céljából. Az Ön által közölt GAPA score a mi klinikánkon használt referenciatartomány szerint még normális (40-140)., De hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba: tényleg el kell végezni a genetikai vizsgálatot és a csontvelővételt, ez alapján eldönthető, hogy a policitémia elsődleges vagy másodlagos-e. Az elsődleges (primer) policitémia gyógyítása döntően vérlecsapolással történik, előrehaladott esetekben kemoterápia is szóba jön. Az Ön által hallott 10-15 éves túlélés egy átlagnak tekinthető, amibe a 60-70 éves betegeket is beleszámolták. Az Ön férje, ha teljesen panaszmentes, teljesen normális életvitelt folytathat, remélhetőleg még jó sokáig...Üdvözlettel.

WEBBeteg szakértő
Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
Megválaszolva: 2009. augusztus 16.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Kellemetlen izzadtság
Tiszteletem. Az a problémám, hogy izzadáskor erősebb trágya-szag érezhető. Az lenne a kérdésem, hogy mit lehetne ezzel tenni? . Mert már több fajta szerrel...
Alacsony Feriitin és Vas szint
Tisztelt Doktornő! 45 éves, heti rendszerességgel sportoló nő vagyok. (futás, súlyzós edzés) Évente járok vérvételre, szűrés céljából. Alacsony Ferritin...
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...