Mi lehet a vashiány veszélye?

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr!

Most 17és fél éves vagyok. Egy éve derült ki, hogy tejcukor érzékeny vagyok és mérsékelten vashiányos. Szigorú diétán voltam és vastablettát szedtem. Novemberben voltam vérvételen és az eredményem jó lett, miszerint nem voltam vashiányos. Most voltam kontrolon és csak csökkentett diétát javasoltak a tejcukor érzékenységem miatt, de a vashiányom rosszabb lett egy kicsit és mivel azóta eltelt egy kis idő jobbnak kellett volna lennie. Azt mondta az orvosom, hogy egy hónapig kell szednem a vastablettát és utána el kell mennem vérvételre, mert ha nem javul, akkor máshoz fog folyamodni. Ez mit akar jelenteni? És azt mondta, hogyha nem javul, akkor más bajom is lehet belőle, ami sokkal nagyobb és rosszabb. A hemoglobinom alacsony volt. Épp az alsó határon. Legyenszíves ezek alapján próbáljon meg válaszolni nekem! Előre is köszönöm! Milyen ételeket egyek, amiben sok a vas? A gyümölcsökben, zöldségekben és a májban sok van. Azt tudom. Ugye a leukémia nem alakulhat ki? Kérem válaszoljon! Köszönöm...

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vérszegénység, vashiány témában

Kedves Kérdező!

Szerintem az orvosa arra gondolt, hogy ha a vaspótlás ellenére sem rendeződik a vasszint és az ennek következtében kalakuló vashiány és vérszegénység, akkor a vérvesztés okát kell megkeresni, mely leggyakrabban a tápcsatorna, ennek módjai a gyomor- és vastagbéltükrözés, de az is előfordulhat, hogy a menstruációval történő vérvesztés fokozott.

A táplálkozási hibából eredő vashiány is elképzelhető, de vannak olyan gyógyszerek is, melyek a vasfelszívódást csökkentik, pl. a savcsökkentők.

A vérszegénységet számos tényező okozhatja, ezek között rosszindulatú betegségek, pl. leukaemia is vannak, ezek bizonyos tünetek mellett illetve differenciál diagnosztikai szempontból felmerülnek, de ha nincs ráutaló tünet, nem ez az elsőként felmerülő vérszegénység, diagnózis.

Az állati eredetű ételek, a húsok, a máj, ezek mellette a hüvelyesek is vasforrások, a C-vitamin segíti a vas felszívódását, de a tea és a kávé gátolja azt.

Amennyiben a vaspótlás mellett tartósan nem rendeződik  a vérszegénység, keressen fel hematológiai szakrendelést.

Fontosnak tartom azt is megjegyezni, hogy a vérszegénységnek a vashiányon kívül egyéb okai is lehetnek, ezt ki kell vizsgálni, ha a vaspótlásra a hemoglobin nem rendeződik.Üdvözlettel: Dr. Csuth Ágnes, háziorvos

Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Kérdés: 2009. július 21., 12:36; Megválaszolva: 2009. július 21., 12:36
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Leiden/Covid vakcina
T. Doktornő! 12 éve diagnosztizálták nálam a Leiden mutáció homozigóta formáját, amire napi 1 tabl. Aspirin protectet szedek. Melyik vakcinával...
Laborlelet értelmezés
Kedves doktornő! Nem tudom, hogy a legilletékesebbnek lett e címezve a kérdésem, de teszek egy próbát. Nefrológiai kivizsgáláson voltam...
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése