Glivec

Tisztelt Doktor Úr/Nő! 2005. júliusában CML-t diagnosztizáltak nálam 146 ezres fvs-számmal, 96%-os PH+-val. Néhány hónapos Litalir-Glivec kezelés követően remisszióba kerültem olyannyira, hogy kb. 3 éve 1% körül-alatt mozog az abl-bcr értékem, és kb. 1 éve stabilan tartja a 0, 09-0, 1%-ot a 3 havi perifériás citogenetikai vizsgálatok alapján. Kérdéseim: Milyen tapasztalataik vannak hasonló eredmények esetén a túlélésre? Mikor indokolt a csontvelő-átültetés? Esetemben egyáltalán javasolható-e? És a legfontosabb: Milyen esélyeim vannak gyermekvállalás tekintetében? Glivec mellett elvileg nem lehet, de Glivec időleges elhagyására van-e precedens? Tekintve a - szerintem - jó eredményeimet. Válaszukat köszönve, tisztelettel: egy 32 éves női beteg

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza CML témában

Kedves Érdeklődő!

Hát, rendesen feladta nekem a leckét! Olyanokat kérdez - egyébként teljes joggal -, melyekről nagy nemzetközi hematológiai kongresszusokon nálam sokkal okosabb professzorok is vitatkozni szoktak. Azért megpróbálok a legjobb tudásom szerint válaszolni.

A CML kezelésében kb. 10 évvel ezelőtt drámai fejlődést hozott a Glivec piacra dobása. Ez a gyógyszer ugyanis - a többi citosztatikumtól eltérően -, célzottan a daganatsejteket pusztítja el, és nagyon kevés a mellékhatása. A problémát éppen a gyógyszer "fiatalsága" okozza - ugyanis nincsenek vele hosszú távú, több évtizedes tapasztalatok. Így nem tudjuk például, hogy 10-20 év kezelés elteltével nem alakul-e ki vele szemben rezisztencia, azaz nem kapnak-e erőre a daganatsejtek. A CML ugyanis a Glivec-kel sem gyógyítható meg, csak ún. tartós remissziót hoz létre, amikor a daganatsejtek száma minimálisra, de nem nullára csökken. Az egyedüli kuratív terápia az őssejt-transzplantáció. Ez azonban, mivel egy másik személy (rokon vagy idegen donor) őssejtjeit használják fel, rendkívül kockázatos beavatkozás, a halálos szövődmények aránya a 20-30 %-ot is elérheti, és a sikeres transzplantációk után is hosszú ideig igen rossz a betegek életminősége a mellékhatások miatt. Éppen ezért, ma már transzplantációt csak igen ritkán végzünk CML-ben, azon ritka esetekben, amikor a Glivec nem működik.

A terhességről. Teljesen érthető, hogy egy 32 éves fiatal nő gyermeket szeretne, azonban a Glivec szedése esetén a terhesség nem javasolt az esetleges magzatkárosító hatás miatt. A Glivec kihagyása esetén viszont félő, hogy a CML 1-2 hónap elteltével ismét visszajön - sajnos, ezzel kapcsolatban már sok rossz tapasztalatunk van. Áthidaló megoldásként felmerül, hogy a terhesség alatt ne Glivecet, hanem a korábban standard kezelésként használt interferon injekciót használjon - ez ugyan kevésbé hatékony, mint a Glivec, és több a mellékhatása, ám a babának legalább nem árt. Azt javasolnám, hogy mindenképpen beszélje meg ezt a problémát a gondozó hematológusával!

 

Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

WEBBeteg szakértő
WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2009. június 25., 11:36; Megválaszolva: 2009. június 25., 11:36
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése
Pajzsmirigy + SM betegség
Magas vas szint