thrombocytosis

Tisztelt Doktor Úr!

Páromnál 10 évvel ezelőtt thrombocytosist diagnosztizáltak. Jelenleg napi 1 Litalir kapszulát szed, utolsó 3 laboreredményében a trombocitaszám 400600 G/l között volt.

1 éve próbálok teherbe esni, eddig sikertelenül. Nálam nem találtak problémát. Utánanéztem a Litalir mellékhatásainak, és minden idegennyelvű betegtájékoztatóban szerepel, hogy férfi meddőséget okozhat. Párom elment andrológiai kivizsgálásra, és kiderült, hogy a spermaszám csak 15 millió/ml, morfológiailag abból is csak 2% normális. Az andrológián azt mondták, ez a gyógyszer mellékhatása, de semmiféle kezelést nem javasoltak a problémára.

Kérdésem az lenne, hogy mit tehetünk ebben az esetben? Csökkenthető/szüneteltethető-e a Litalir vagy esetleg van-e más gyógyszer, aminek nincs ilyen mellékhatása? Ha csökkentenék az adagot, az andrológiai probléma visszafordítható lenne? Van-e esetleg olyan készítmény, amivel ki lehet védeni a Litalirnak ezt a mellékhatását?

Attól tartok, hogy idővel ez az eredmény csak romlik, félek, hogy nem lehet gyermekünk.

Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

 

WEBBeteg szakértő válasza Litalir témában

 Tisztelt Érdeklődő!

Problémafelvetése teljesen jogos. A Litalir citosztatikus szer, mely súlyosan károsítja az ivarsejtképződést, így szedése alatt gyermekvállalást nem szoktunk javasolni. Sőt, továbbmegyek: az essentialis thromboyctosis azon eseteiben, ahol a beteg fiatal, és semmilyen szövődménye nem volt a betegségének - szövődmény alatt elsősorban a vérrögösödést értem -, EGYÁLTALÁN NEM szoktuk javasolni a Litalir szedését. Hosszú távon ugyanis súlyos mellékhatásai lehetnek, közülük a legrettegettebb a heveny leukémia!

Mindenképp javasolnám, hogy konzultáljanak a gondozó hematológussal az esetleges alternatív gyógymódokról! Gyermekvállalással addig ne is próbálkozzanak, míg a Litalir szedésének abbahagyása óta legalább 9-12 hónap el nem telt!

 Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
Kérdés: 2009. június 16., 09:01; Megválaszolva: 2009. június 16., 09:01
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Litalir
Kedvesemnek Litalir gyogyszert kell szednie fogorvosi beavatkozás elött. A leírás szerint szabadkézzel nem érinthető a gyógyszer, családtagok nem...
Véralvadási zavarok
Tisztelt Doktornő! A leletem kiértékelésében kérném a segítségét. Leiden mutációra hivatkozva kaptam Cleaxan vérhígítót terhességem alatt...
Hematológia vérképem
A vérképemen High érték van ezeknél: asca igg eliza 27, béta2 gpi at igg cia 36, cardiolipidin ell.at igg cia 22, RF-iga, ez 60, és RF-igm 14. Mennyire...
Magvas vvt
Emelkedett vas és...