Öröklött trombózis?

Tisztelt Doktor úr/Nő! Én egy 21 éves lány vagyok! 2009.januárban trombózist és tüdőemboliát kaptam.Egy 7-ig kórházba feküdtem és azóta is szedem a syncumart.Előtte Lindynette 20 fogamzásgátló tablettát szedtem.Haematologiai eredményem ma jött meg és erről szeretnék érdeklődni.Faktor V leiden mutáció vad típus, protrombin vad típus, MTHFR heterozigota faktor VIII heterozigota. és folsav anyagcsere zavar.Ezek mit jelentenek? Kifejtené nekem? Fontos lenne mert már 5 hónapja vártam az eredményt! Köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza trombózis témában

Tisztelt Érdeklődő!

Az eredményei közül a MTHFR heterozigóta status utal arra, hogy Önnek egy enyhe fokú folsavanyagcsere-zavara van, mely sajnos thrombosisra illetve hosszú távon érelmeszesedésre hajlamosít. (A "vad típus", bármilyen ijesztően hangzik is, a normális eredményt jelenti! ) Fogamzásgátlót vagy egyéb ösztrogéntartalmú készítményt a továbbiakban semmiképp sem szedhet, mert így többszörösére nő az újabb thrombosis kialakulásának esélye. Az érelmeszesedés - mely Önt várhatóan csak 50 éves kora után kezdi el fenyegetni! - megelőzése céljából folsav tabletta szedése megpróbálható, ám eredményessége megkérdőjelezhető.

Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

Kérdés: 2009. május 21., 09:11; Megválaszolva: 2011. október 03., 06:50
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vashiány és Koronavírus oltás
Leiden heterozigota és Covid
Leiden-mutáció, COVID-19 oltás
Labor érték.