• Vérkép alapján örökölhettem ezt a betegséget?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Üdvözlöm!

        A kérdésem a következő lenne. Állítólag örökletes családunkban a nemtudom hogy jól írom e : Thelaszoma nevezetű betegség ami magas vörösvérsejt számmal jár.

        Most voltam vérvételen és a következő adatok magasabbak a kelleténél:

        RBC 7.1, mcv 63, mch 20 rdw-sd 36, Vvt süllyedési sebesség 2, vas 29,8, hdl koleszterin,direkt 1.62, totál bilirubin 20

        Ezek térnek el a megadott értékektől.

        Kérdésem az volna hogy lát e valami problémát a fenti adatok fényében,

        illetve hogy ezt a thelaszómát ezt lehet e vagy kell e kezeltetni.

        köszönettel

        Juhász Erik

        WEBBeteg szakértő válasza a talasszémia témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        Ön valószínűleg a talasszémia nevű betegségre gondol (tudniillik thelaszoma nevű nem létezik). Ez egy jóindulatú, öröklött, hemoglobinszintézis-rendellenesség, mely kezelést nem igényel. Lényege, hogy viszonylag sok, ám kis méretű és kevés hemoglobint tartalmazó vörösvérsejt szintetizálódik a szervezetben. Az alacsony hemoglobinszint miatt néha a vérszegénység tünetei jelentkezhetnek - gyengeség, fáradékonyság, légszomj -, de ez nem különösebben jellemző. Vas- vagy vitaminpótlás ebben a betegségben hatástalan.

         

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-09 17:49:23; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 12:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés