Hematológiai betegség

Tisztelt Doktor Úr/Nő!
A mamám súlyosan vérszegény, kórházban feküdt a hematológián és az orvosok azt mondták, hogy leukémia előtti állapotban van.
Kapott vért és trombocita transzfúziót aminél hidegrázást kapott. Most hazaengedték és elég rosszul van, magas a vérnyomása és állandóan szúr a halántéka, hányingere van.
Aznap mikor megkapta a trombocitát világosabb volt a széklete, mint eddig, de most már megint sötét.Esetleg távozhat ott a trombocita? Vagy ha nem fogadja el a szevezet produkálhat ilyen tüneteket a szervezet? Ha igen ez mikor fog elmúlni?
Vért már 2x kapott és sosem jelentkeztek ilyen tünetek.
Várom válaszát!
Üdvözlettel: Nikoletta

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza vérszegénység témában

Kedves Nikoletta!

A "leukémia előtti állapot" többféle betegséget jelenthet, a leggyakoribb közülük a mielodiszpláziás szindróma, mel y elsősorban idős korban jelentkezik, és valóban súlyos vérszegénységgel illetve vérlemezke-hiánnyal jár.

Hidegrázás és láz gyakorlatilag bármilyen vérkészítmény (vörösvértest vagy trombocita) transzfúziójakor előfordulhat. Ártalmatlan jelenség, és néhány óra alatt nyomtalanul elmúlik. A trombocita transzfúziónak semmiféle hosszú távú mellékhatása nincsen, a széklet színét sem befolyásolja. Amiket Ön leírt, valószínűleg teljesen függetlenek a szakma szabályai szerint beadott trombocita transzfúziótól.

Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. május 05., 21:49; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 09:08
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vashiány és Koronavírus oltás
Tisztelt Doktornő! Laborvizsgálati eredményem alapján a Vas mennyisége 3 umol/l, a Hemoglobin 93 g/l. A Hematokrit (32,5%) , MCV (74,7 fl) , MCH (21,3 pg)...
Leiden heterozigota és Covid
Kedves Doktornő! Leiden heterozigota vagyok, e mellett van még pm alulműködésem, refluxom, spa-m. Lassan megkapom a második oltást is. Ha mégis covidos...
Leiden-mutáció, COVID-19 oltás
Tisztelt Doktornő! Több családtagom is Leiden-mutációval rendelkezik, közülük egy biztosan homozigóta. Nőgyógyászati vérvizsgálaton kiderült...
Labor érték.
Kedves Doktornő! A mai labor értékem kicsit megijesztett. Nem tudom h van e okom aggodalomra. Jelezhet a laborom valami máj betegséget?...