• Hogyan lehet magas vaskötő kapacitás mellett alacsony saturáció?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Weborvosok! A következő kérdéssel fordulok Önökhöz: 2-3 hónapja rendkívüli fáradtság jellemző rám, nem tudom kipihenni magam a hétvégén sem, gyakran erős szívdobogást érzek, de a vérnyomásommal nincs baj. A hideg is gyakran ráz, mintha lázas lennék, de még hőemelkedésem sincsen. Ezzel fordultam a háziorvoshoz, aki vashiányos vérszegénységre panaszkodott ezért elküldött laborvizsgálatra. A laboreredményeim azt mutatták, hogy a véremben megfelelő a szérumvas mennyisége (12, 6 umol/l)viszont a Teljes Vaskötő kapacitás 72, 24 umol/L, és a Totál Transferrin 36, 12umol/l vagyis mindkettő értéke kicsit több a felső határnál. Emellett a vas Saturáció viszont 17, 4%, ami pedig valamivel kevesebb a normális értéknél. A háziorvos nem tudta megmondani, hogy ez miért lehet, így adott egy beutalót a haematológiára, viszont ott leghamarabb július 5-re kaphatok időpontot. Addigis, míg oda eljutok, szeretném megkérdezni Önöket, hogy mitől lehet, hogy ilyen magas vaskötő kapacitásnál ilyen alacsony a sautráció. Válaszukat Köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Üdvözlöm! a vashiányos anaemia kialakulása során csökken a raktárakban lévő vas mennyisége (ezt a laborban a ferritin értéke mutatja, mely alacsonyabb). A teljes vaskötő kapacitás növekedése azt jelzi, hogy igény van a vasra. A keringő vas szint lehet még normális, de a kimerülő raktárak miatt, ez is csökken. Milyen a hemoglobin értéke? Ez alapján lehet megmondani, hogy tényleges vérszegénységről van-e szó.

        Dr. Miltényi Zsófia haematológus


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-12 08:23:31; Megválaszolva: 2011. szeptember 29., 08:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)