• Vérkép polycitamia

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Weborvos!

         

        Férjem 30 éves, dohányzik, de sportol, vérképe a következőképpen alakult, amiért a háziorvos hematológiára és kardiológiára küldte.

        LDLkoleszterin:3, 36

        fehérvérsejtszám:10, 52

        monocyta:11, 400

        vörösvértest:5, 99

        hemoglobin:184

        hematokrit:0, 554

        Ezen kívül minden értéke normális, a trombocita is. Az orvos polycitamiára gyanakszik, amiről elég rosszakat olvastam a neten. Mit lehet tenni, ha tényleg ez lesz? Lehetséges egyébként az is, hogy csak vmilyen gyulladása van? Egyébként az elmúlt 2 évben ezek az értékek nemsokkal, de emelkedtek. Mit tudunk tenni? Nagyon kell aggódnunk? Kérem és köszönöm mielőbbi válaszát!

        Ui: légzésfunkciós vizsgálaton is volt a munkájából adódóan és az tökéletes lett, normális a vérnyomása is, egyéb tünet nincs. Éppen egy életmódválátást tűzött ki célul, remélem, még nem vagyunbk elkésve vele....

        Üdvözlettel

        Timea

        WEBBeteg szakértő válasza a hemoglobin szint témában

        Kedves Tímea!

        Férfiak esetén a hemoglobinértéket a 130-170 g/l közötti tartományban tartjuk normálisnak, ha valakinek ennél magasabb, polyglobuliáról ("sűrűvérűségről") beszélünk. Ennek elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) formáját ismerjük. A primer forma egy polycythaemia vera nevű ritka csontvelői megbetegedés, ebben az esetben a csontvelő "túlműködik" és túl sok alakos elemet bocsát ki a vérbe. Elsősorban idős emberek betegsége, és ilyenkor nem csak a hemoglobinérték, hanem a fehérvérsejt- és vérlemezkeszám is kórosan magas. Veszélye, hogy a betegség idővel leukaemiává fajulhat.

        A szekunder forma jóval gyakoribb: általában akkor alakul ki, ha az illetőnek valamilyen idült tüdőbetegsége van, vagy életmódbeli okok miatt az átlagosnál nagyobb az oxigénigénye (pl. sportolók, magashegységekben élők). Szinte biztosra veszem, hogy az Ön férje esetén a szekunder formáról van szó, hiszen fiatal, dohányzik és sportol. Különösebb aggodalomra nem látok okot, de mindenképpen jó volna, ha leszokna a dohányzásról. A sportolást nyugodtan folytassa és ha esetleg van egy kis túlsúlya, fogyhatna. Évente egy alkalommal azért célszerű kontrollálni a vérképét, mert az ördög nem alszik...

         

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus


        Dr. Váróczy László hematológus, egyetemi adjunktus
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-29 09:08:20; Megválaszolva: 2011. szeptember 28., 07:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)