• Thrombocitaérték problémája,,

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor v. Doktornő! Az elmúlt napokban vérvételen voltam, ahol valami gondot találtak a thrombocita szám értékével,, értékelhetetlen lett. megkell ismételni a vizsgálatot.Sok minden rejlő betegséget hallottam ezzel kapcsolatban --szeretnék pontosan megtudni melyik szerv működési zavara okozhatja ezt a lehetséges problémát? Volt már ilyen jellegű gondom több évvel ezelőtt,, de akkor sem forditottak erre nagyobb odadfigyelést, kérdésem összefügg e a vér sürüségével vagy komolyabb betegség merülhet e fel? Köszönöm előre is a válaszát Tisztelettel Sz.né Szolnoki Mária

        WEBBeteg szakértő válasza a thrombocyta témában

        Kedves Mária!

        A thrombocyta vagy magyarul vérlemezke egy igen fontos alakos eleme a vérnek, elsősorban a véralvadásban játszik szerepet. A normál vérlemezkeszám 150-400 G/l vagy 150000-400000 / mikroliter között van. Enyhe fokú vérlemezkeszám-csökkenés általában semmiféle tünettel nem jár, a bajok akkor kezdődnek ha az érték 50 G/l alá csökken: ilyenkor súlyos vérzéses szövődmények jelentkeznek. Az alacsony vérlemezkeszám hátterében két fontos mechanizmus lehet: 1. a csontvelő nem termel eleget belőlük, 2. a thrombocyták túl gyorsan pusztulnak el. (Létezik egy harmadik lehetőség is, mely egy ritka laboratóriumi mérési hiba- ilyenkor egy, a szokásostól eltérő vérvételi csőbe levett mintából kell megismételni a mérést). Bármelyik probléma is áll a háttérben, érdemes specialistához (hematológushoz) fordulni. Kezelésre nem minden esetben van szükség, de mindenképp követés, gyakori ellenőrzés javasolt.

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus szakorvos, egyetemi adjunktus

         

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-16 22:26:37; Megválaszolva: 2011. szeptember 26., 10:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: