• Stroke lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Férjem strokot kapott felépülése után trombofilia vérvételre küldték. A mellékelt leletet kaptuk, kérdésem az lenne mit jelent pontosan a "heterozygota" valamint mi a teendő hogyan védekezzen a trombózis ellen.

        A stroke alapbetegségei közül egy sem áll fenn nála ezért is küldték el trombofilia vérvételre.

        A választ előre is köszönöm

        WEBBeteg szakértő válasza a trombózis témában

        Üdvözlöm!


        A heterozigóta forma, olyan eltérés jelent, mely során van egy hibás és egy normális gén, melyek közül a hibás forma fokozott hajlamot jelent bizonyos thrombotikus folyamatok kialakulására (pl.: mély vénás trombózis, tüdőembolia, stroke stb). A thrombózis elleni védekezés bizonyos vérhigító gyógyszerek alaklmazását jelenti, de ez függ az életkortól a kiváltó tényezőktől (így például egy műtét után, a hosszan tartó ágybanfekvés miatt kialakuló trombózis más megítélés alá esik, mint egy ismeretlen eredetű tüdőembolia). Ilyen vérhigitó gyógyszerek például a bőr alá szúrandó injekciók, illetve pl a Marfarin és a Syncumar tabletták.

        Üdvözlöm: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

         


        WEBBeteg Szerkesztőség
        Orvos Itt kérdezhet

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-04-06 21:10:29; Megválaszolva: 2011. szeptember 23., 08:47

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)