• Teljes vérkép

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő

        Voltam teljes vérképen, a leleteim közt több érték kisebb vagy nagyobb lett, mint kellene:

        vörösvértest: 5,53 T/L

        hemoglobin: 117,00 g/L

        Hematokrit: 0,36 L/L

        MCV: 65,60 FL

        MCH: 21,20 pg

         

        Tudna nekem ebben segíteni, hogy mit jelentenek ezek az adatok? Az MCV eredményem miatt tovább lettem küldve. Ez vérszegénységet, vagy vashiányt jelent?

         

        köszönöm választát

        WEBBeteg szakértő válasza a vérszegénység témában

        Tisztelt Érdeklődő!

        Az Ön laborparaméterei enyhe fokú microcyter vérszegénységre utalnak. (A microcyter azt jelenti, hogy "kis sejtméret", számszerűleg ezt az MCV értéke jelzi, mely normálisan 70-90 fl között van). A microcyter vérszegénység leggyakoribb oka a vashiány, ritkábban bizonyos veleszületett hemoglobin szintézis rendellenesség lehet.

        Leveléből nem derül ki, hogy Ön milyen nemű és életkorú, de amennyiben 50 évesnél fiatalabb hölgy, akkor a vérszegénység oka nagy valószínűséggel nőgyógyászati jellegű, pl. bővebb menstruáció. Ilyen esetekben a laboratóriumi vizsgálatokat ki kell egészíteni ún. vasprofil vizsgálattal, és ha az valódi vashiányra utal, akkor el kezdeni tablettában a vaspótlást. Ha Ön 50 évesnél idősebb nő vagy bármilyen korú férfi, akkor alaposabb kivizsgálást javasolnák, mert a vérszegénység hátterében számos lappangó betegség (gyulladás, ne adj' Isten daganat) is megbújhat.

        Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus szakorvos

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-03-24 22:13:28; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 08:49

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! 27 éves CML-es beteg vagyok. 2011-ben diagnosztizáltak. Gleevecet szedtem, 2017 őszén váltani kellett a Latibra, amit csak 10 hónapig tudtam szedni,mert a mellékhatásai sokkal erősebbek voltak mint a Gleevec tablettáé. Aztán...
        Tisztelt Doktornő! Szeretném, ha értelmezné a vérvételem eredményét! vörösvérsejt: 5,5 Tera/L 4,0-5,2 ref tart Hemoglobin: 156 g/L. 120-150 ref tart Hematokrit: 0,48 L/L. 0,36-0,45 ref tart Vas : 23,2 umol/L Transzferrin: 3,6...
        Kedves doktornő! Olyan problémám van, hogy akárhányszor megnagyobbodik egy nyirokcsomó a nyakamon, rögtön azt hiszem, hogy limfómám van. Azt szeretném kérdezni, hogy milyen gyakran kellene csináltatnom nyaki ultrahangot ahhoz, hogy...
        Tisztelt Doktornő! 42 éves kétgyermekes anyuka vagyok.Sajnos erős menstruàció miatt màr többszőr szedtem Maltofer-fol tablettàt.Az elmúlt 10 napban szintén gyengének éreztem magam ,így elmentem labor vizsgàlatra.Vas,8,62 ,s feritin 4,4.hgb...
        Tisztelt Doktornő! Általános kivizsgálásom magas We (60mm/h) és Crp (20,45mg/L) miatt kezdődött. Hasi UH által megállapításra került a zsírmáj. Panaszom nincs. A vérkép májfunkció értékei GOT (54 U/L) GPT (66 U/L) Gamma Gt (64...
        Kedves doktornő! Van egy kidudorodó nyirokcsomóm a nyakam hátsó részén kicsit több mint egy éve. Többször is voltam vele ultrahangon, legutoljára 4 hónapja, mindig azt mondták hogy reaktív. Egy magamfajta hipochondernek azonban mindig maradnak...
        Tisztelt Doktornő! Panaszaim kb három hete kezdődtek. Az egyik éjszaka teljesen leizzadtam, erre ébredtem fel. Majd fekvéskor állandó szívdobogásérzet jött elő, többször éreztem szabálytalan szívverést. Ezzel korábban is volt már...
        Tisztelt Ujj Zsófia Doktornő! Áprilisban volt trombózisom a jobb lábamban, mára már megvannak a genetikai vizsgálat eredményei. Egyedül az mthfr poliformizmus mutat homozigóta mutáns eredményt, a többi értékem negatív (Leiden és prothrombin...
        Kedves Doktornő! Köszönöm tegnapi válaszát, jövő héten elmegyek egy helyi proktológus magánrendeléshez. A következő kérdésem inkább sebészi lenne, de sajnos úgy láttam, hogy nincs már sebész kolléga itt aki válaszolni tudna a...
        Tisztelt Doktornő! Egy ismerősöm ajánlotta nekem, hogy Öntől kérdezzek a gyors és pontos válaszai miatt. Röviden a problémám. kb 3,5 éve erős hasmenésem volt, amihez erős hasfájás is társult. Szerencsére akkori ismeretségi körömben...

      • Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés