Édesapám

Jó napot kívánok! Édesapámnak ESSENTIALIS THROMBOCYTOSIS betegsége van, Egyes oldalakon azt írják, hogy ez rák, és az orvos helyettes is ezt mondta neki, de a saját orvosa ezt neki nem említette. Rendszeresen jár controllra és szed rá kb 5 éve Litalirt! Tényleg rák-e ez a betegség és meddig lehet vele élni? Válaszukat előre is köszönöm!

WEBBeteg Szakértő válasza Essentialis thrombocytosis témában

Tisztelt Érdeklődő! Az essentialis thrombocytosis egy meglehetősen ritka csontvelői betegség. Lényege, hogy a csontvelő a szükségesnél több vérlemezkét (thrombocytát) termel. Nem tekinthető ráknak, de tény, hogy ezen betegek körében a későbbiekben az átlagosnál gyakrabban fordul elő fehérvérűség (leukaemia). A másik lehetséges szövődmény, hogy a túlzottan magas vérlemezkeszám vérrögösödést idéz elő az agyban vagy a szívben. Éppen ezért, fontos az időben elkezdett kezelés - a Litalir véleményem szerint teljesen korrekt terápia -, illetve, hogy az édesapja rendszeresen járjon hematológiai szakrendelésre ellenőrzés céljából. Ha ezeket betartja, jó eséllyel még sok évet (akár évtizedeket) élhet szövődmények nélkül. Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. január 18.

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Rák-e vagy nem?
Essentialis thrombocytosis betegségem van 8 éve litalirt kapok rá ez a betegség rák e vagy daganatos betegség és meddig lehet ezzel élni
2 éves gyermek itp
Nyirokcsomó duzzanat, Hőemelkedés...
Emelkedett Anti-streptolizin O
Prothrombingén (G20210A) mutáció
Tisztelt Doktornő! 39 éves nő vagyok, átlagos/vékony testalkatú (177cm, 62kg) 3 éve, derült ki, hogy prothrombingén heterozigóta mutációm van. Trombózisom...
Trombózispanel vizsgálat terhesség...
Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Trombózispanel vizsgálatom eredményével kapcsolatban szeretném kérni szíves véleményét, mert őszintén szólva teljesen...