Édesapám

Jó napot kívánok! Édesapámnak ESSENTIALIS THROMBOCYTOSIS betegsége van, Egyes oldalakon azt írják, hogy ez rák, és az orvos helyettes is ezt mondta neki, de a saját orvosa ezt neki nem említette. Rendszeresen jár controllra és szed rá kb 5 éve Litalirt! Tényleg rák-e ez a betegség és meddig lehet vele élni? Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza Essentialis thrombocytosis témában

Tisztelt Érdeklődő!

Az essentialis thrombocytosis egy meglehetősen ritka csontvelői betegség. Lényege, hogy a csontvelő a szükségesnél több vérlemezkét (thrombocytát) termel. Nem tekinthető ráknak, de tény, hogy ezen betegek körében a későbbiekben az átlagosnál gyakrabban fordul elő fehérvérűség (leukaemia) . A másik lehetséges szövődmény, hogy a túlzottan magas vérlemezkeszám vérrögösödést idéz elő az agyban vagy a szívben. Éppen ezért, fontos az időben elkezdett kezelés - a Litalir véleményem szerint teljesen korrekt terápia -, illetve, hogy az édesapja rendszeresen járjon hematológiai szakrendelésre ellenőrzés céljából. Ha ezeket betartja, jó eséllyel még sok évet (akár évtizedeket) élhet szövődmények nélkül.

Üdvözlettel: Dr. Váróczy László hematológus szakorvos

Kérdés: 2009. január 18., 20:59; Megválaszolva: 2009. január 18., 20:59
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Oltás és limfocitaszám
Tisztelt Doktornő! A két utolsó /tavaly decemberi ill.idén februári/ vérképemen a limfocitaszám emelkedett. Decemberi: limfocita 3,50, FVS...
Leiden/Covid vakcina
T. Doktornő! 12 éve diagnosztizálták nálam a Leiden mutáció homozigóta formáját, amire napi 1 tabl. Aspirin protectet szedek. Melyik vakcinával...
Laborlelet értelmezés
Kedves doktornő! Nem tudom, hogy a legilletékesebbnek lett e címezve a kérdésem, de teszek egy próbát. Nefrológiai kivizsgáláson voltam...
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett