• Egyoldali kemény nyirokcsomó duzzanat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/Úr! Körülbelül két-három hete észrevettem egy babszemnyi, kemény, kötött (nem mozgatható),tapintásra nem fájdalmas nyirokcsomó (-szerű ?) duzzanatot (csak) a jobboldali fejbiccentő izmon. A laboreredmény (általános vérvizsgálat,bár nem a nyirokcsomó miatt végezték): lymphocyta = 35,5 % (25 - 43 %), WBC 6,15G/L (4,4-11,3), AST (ismételve is) 280 IU/ml (0-200), neutrophyl granulocyta 57,4% (45-70)...szóval az AST-n kívül a véreredmény szerencsére más eltérést nem mutat. Mi okozhatja és mennyi idő elteltével szükséges orvoshoz fordulni? (Gyerekkorban többször volt torok-ill. mandulagyulladásom ) Utalhatnak a fenti tünetek és véreredmények limfómára vagy egyéb komolyabb betegségre? Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a nyirokcsomóduzzanat témában

        Lehet felső légúti fertőzés, vagy fogászati góc következménye is. Elképzelhető, hogy a korábbi fertőzések kapcsán már ott volt, de még nem vette észre. Nyaki ultrahang vizsgálat segitségével megállapitható pontos nagysága, ill. hogy inkább fertőzéshez társul (ún. reaktív) nyirokcsomó-e. Ebben az esetben a fertőzés eredetét kell kideriteni.

        Lymphomára utalhat, ha magas (38 C) feletti láz, éjszakai izzadás, vagy a testsúly jelentős csökkenése alakul ki, ill. újabb nyirokcsomók jelennek meg. Ez esetben a pontos diagnózishoz mindenképpen szövettani vizsgálat (ehhez pedig nyirkocsomó kivétel) szükséges. A vérvételi eredmények alapján nem lehet különbséget tenni lymphoma, ill. fertőzés között. Egy nyaki ultrahang vizsgálat mindenképpen szerencsés lenne.

        Üdvözlettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-11-20 17:40:33; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 07:43

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés