Egyoldali kemény nyirokcsomó duzzanat

Tisztelt Doktornő/Úr! Körülbelül két-három hete észrevettem egy babszemnyi, kemény, kötött (nem mozgatható) , tapintásra nem fájdalmas nyirokcsomó (-szerű? ) duzzanatot (csak) a jobboldali fejbiccentő izmon. A laboreredmény (általános vérvizsgálat, bár nem a nyirokcsomó miatt végezték): lymphocyta = 35, 5 % (25 - 43 %) , WBC 6, 15G/L (4, 4-11, 3) , AST (ismételve is) 280 IU/ml (0-200) , neutrophyl granulocyta 57, 4% (45-70) ...szóval az AST-n kívül a véreredmény szerencsére más eltérést nem mutat. Mi okozhatja és mennyi idő elteltével szükséges orvoshoz fordulni? (Gyerekkorban többször volt torok-ill. mandulagyulladásom) Utalhatnak a fenti tünetek és véreredmények limfómára vagy egyéb komolyabb betegségre? Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza nyirokcsomó-megnagyobbodás témában

Lehet felső légúti fertőzés, vagy fogászati góc következménye is. Elképzelhető, hogy a korábbi fertőzések kapcsán már ott volt, de még nem vette észre. Nyaki ultrahang vizsgálat segitségével megállapitható pontos nagysága, ill. hogy inkább fertőzéshez társul (ún. reaktív) nyirokcsomó-e. Ebben az esetben a fertőzés eredetét kell kideriteni.

Lymphomára utalhat, ha magas (38 C) feletti láz, éjszakai izzadás, vagy a testsúly jelentős csökkenése alakul ki, ill. újabb nyirokcsomók jelennek meg. Ez esetben a pontos diagnózishoz mindenképpen szövettani vizsgálat (ehhez pedig nyirkocsomó kivétel) szükséges. A vérvételi eredmények alapján nem lehet különbséget tenni lymphoma, ill. fertőzés között. Egy nyaki ultrahang vizsgálat mindenképpen szerencsés lenne.

Üdvözlettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus

Kérdés: 2008. november 20., 17:40; Megválaszolva: 2011. augusztus 16., 07:43
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Alkoholfogyasztás
Tisztet Doktornő! Nyirokcsomóval kapcsolatos utolsó kérdésemet szeretném feltenni Önnek. Kérem, nézze el nekem, elég erős félelem van bennem...
Nyirokcsomó duzzanat 2
Kedves Doktornő! Köszönöm szépen az előző kérdésemre küldött válaszát. Egy kérdés még foglalkoztat. Az elmúlt 3 alkalommal ugyanott...
Nyirokcsomó duzzanat
Kedves Doktornő! Február 2-án egy boostrix és egy vaxigrip oltás egyidejű beadása után pár nappal felfedeztem egy duzzadt nyirokcsomót az állam...
Nyirokcsomó duzzanat - Lehet...
Egy babszemnyi, kemény, kötött, tapintásra nem fájdalmas nyirokcsomó duzzanatot tapintottam a jobboldali fejbiccentő izmon. A laboreredmény az AST-n...
Nyirokcsomók
Pár napja a jobb és bal lágyéki hajlatban egy-egy nagyon kemény, nem mozgatható kb. egy kisebb üveggolyónyi valamint a nyakamon pár hettel ezelőtt az...