• Ön mit gondol erről?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Tavaly nyáron kerültem orvoshoz ITP-s tünetekkel.Nagyon megijedtem,hiszen nem hallottam még erről a betegséről.Csontvelő mintát vettek aminek jó lett az eredménye.Így nem került sor lépkivételre.A Medrol hatására szépen gyarapodott a thr.számom és két hónap múlva el is hagyhattam.Egy évig tünet mentes voltam,most nyáron pedig újra előjött.Újabb gyógyszerezés után,most megint helyreállt és nem szedek gyógyszert.De a doktornőm szerint,ha újra előjön ki kell venni a lépemet.Ön mit gondol erről?Ja és a doktornő szerint valami vírus okozhatja.Két kicsi gyerekem van,29 éves vagyok és félek ettől az egésztől!Ön mit tanácsol? Köszönettel! Egy aggódó anyuka.

        WEBBeteg szakértő válasza a ITP témában

        Üdvözlöm!

        Az ITP kezelésére elsőként steroid készítményeket (mint például a Medrol) használunk, amennyiben ez a kezelés elégtelenné válik, illetve nagyon alacsony vérlemezke számot észlelünk, úgy a következő terápiás lehetőség a lép kivétele. Amennyiben már ez is megtörtént, úgy különböző ún. immunszupresszív (a saját immunrendszert gyengítő) gyógyszerek, monoklonális antitestek ill. bizonyos citosztatikumok (sejtölő szerek, melyeket daganatos betegségekben használunk) jönnek szóba. Amennyiben gyakran visszatér a betegsége valóban a lép kivétele lehet a következő kezelési lehetőség. A betegség oka gyakran marad ismeretlen, okozhatják vírusfertőzések és bizonyos hematológiai és autoimmun betegségekhez is társulhat.

        Tisztelettel: Dr. Miltényi Zsófia haematológus

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2008-10-28 22:02:53; Megválaszolva: 2011. augusztus 11., 11:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés