Antifoszfolipid szindróma gyanú

Június végén kezdődött a kálváriám, vírusfertőzéssel, magas láz, végtagok, fejfájás, fülfájás, nyaki nyirokcsomó-duzzanatokkal, amelyek fájdalmasak voltak. Az erőm elhagyott, fáradékony voltam. A lázas laborokban pancytopaneia volt, így kerültem a haematologiára. Az ott levett vérképeredményekből kétfajta vírusfertőzés derült ki, parvovírus B 19 akut fertőzés, és EBV fertőzés. MR vizsgálat EEG vizsgálat 7. hónapban negativ, hasi ultrahang gyakorlatilag negatív. már kezdtem összeszedni magam, még az izületeimet éreztem azért, mikor 7 hét után jött megint egy eredmény, az anti-kardiolipin szint pozitív, 102. ANF, thransglutaminase negativ. Azóta kapok naponta 5000 egység Fragmint. újabb vérvizsgálatok következnek és az idegeim teljesen kimerülnek. Az lenne a kérdésem, hogy az emelkedett anti-kardiolipin szintet a vírusok is okozhatták-e, és alapból is fennáll így is a trombózis veszélye, vagy csak az antiphospholipid syndroma gyanuja miatt kapom?

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza vírusfertőzés témában

Üdvözlöm!

Az antiphospholipid syndroma lehet primer és secunder, ez utóbbi esetben egyéb betegség, esetleg fertőzés provokálja az antitestek termelődését és okozhat betegséget. Antiphospholipid syndroma diagnózisához egy klinikai tünet is kellene, vagyis thrombozis, vagy vetélés előfordulása. Tekintettel arra, hogy egyéb autoantitest pozitivitás és izületi panaszok is vannak, felmerül társuló autoimmun betegség lehetősége is. Valószínűleg az antiphospholipid syndroma gyanúja miatt kapja a Fragmint.

Tisztelettel: Dr Miltényi Zsófia haematológus

Kérdés: 2008. szeptember 11., 22:36; Megválaszolva: 2011. augusztus 05., 11:01
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Lelet értelmezés
Kedves Doktor Nő! Köszönöm szépen múltkori válaszát a kérdésemre. Némiképp kicsit megnyugodtam. Tudna nekem informáciòt adni kicsit bővebben...
Véralvadás probléma.
Üdvözlöm Tisztelt Dr Nő! Véralvadási problemám van, egy pár éve derült ki. Leiden: heterozygota pozitív. Elkaptam a covidot novemberben, 20 napig...
Post covid
Tisztelt Doktor Nő! A lányunk sportolóként 2021 márciusban kapta el a covidot. 4 hónapig súlyos ízületi fájdalmai voltak, szinte fel kelni sem...
Heterozigóta
Tisztelt Doktornő! Meddőségi kivizsgáláson veszünk részt korai vetélés miatt, amin már kiderült inzulinrezisztencia és magas prolaktin szint...
Nyirokcsomó
Tisztelt Doktornő! Lassan 2 hete, hogy felfedeztem a nyakam jobb oldalán, a fejbiccentő izom mellett egy 1cm-nél valamivel kisebb csomót, ami nem fáj...