• Tüdőembólia, Protein-C vizsgálat

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Tavaly májusban diagnosztizáltak nálam kétoldali tüdőembóliát. Röntgen, mellkasi kontrasztanyagos CT és labor igazolta. A vizsgálatok (hasi UH, ér doppler) nem találtak trombózis forrást. Apai ágon viszont dédapámig visszamenőleg mindhárom generációban előfordult trombózis és embólia. Azóta véralvadásgátlót szedek (Xarelto, 1*15 mg). A kapott instrukciók szerint megcsináltattam a trombofília vérvétel panelt. Ennek eredményeképp további vizsgálatokat javasoltak Leiden V faktor, Prothrombin II és Protein C antigén vizsgálatokra, az örökletesség kizáráshoz vagy igazolásához. A Leiden és a prothrombin negatív lett, viszont az örökletes Protein-C hiány (Protein-C antigén vizsgálat) a mai napig problémás, ebben kérném főleg a segítségét. Ezt ugyanis azóta sem tudtam elvégeztetni, mivel sehol sem tudták megcsinálni. Székesfehérváron sem tudták, Budapesten állítólag sehol sincs hozzá reagens. Igazából ez az utolsó vizsgálat, ami még tisztázhatná, mitől kaptam embóliát és mire figyeljek oda fokozottabban. Amikor tavaly a trombofília labort elvégezték Székesfehérváron, a Protein-C aktivitásom a 70-140 ref. tartományban 64 volt. Idén Budapesten próbáltam a Protein-C antigént megcsináltatni, helyette megint az aktivitást csinálták meg a SOTE-n. Ott az 54-166 ref.tartományban 54 volt. A belgyógyászom szerint nálam gyakorlatilag kizárható a szerzett PRotein-C hiány,eddig semmi sem utalt olyan betegségekre, amik kiválthatják. Ön mit tudna tanácsolni, hol próbáljam még elvégeztetni ezt a vizsgálatot Magyarországon? Segítségét előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a laborvizsgálat témában

        Kedves Kérdező! Inkább technikai jellegű a kérdés amire nehezen tudok válaszolni, tekintettel arra hogy én a helyi labor rendszert ismerem. Igen aktivitást néznek alapvetően csak, maga az antigén megbeszélésre történik. Ehhez vagy hemosztázis/hematológia szakrendelést tud igénybe venni, vagy nincs jobb ötletem mint körben telefonálni az egyetemi laborokat, mindenhol migccsinálják amennyiben van fizetősen is .


        Kérdés: 2020. augusztus 31., 17:28; Megválaszolva: 2020. szeptember 01., 09:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: