• májenzimek

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! Általános kivizsgálásom magas We (60mm/h) és Crp (20, 45mg/L) miatt kezdődött. Hasi UH által megállapításra került a zsírmáj. Panaszom nincs. A vérkép májfunkció értékei GOT (54 U/L) GPT (66 U/L) Gamma Gt (64 U/l). Glükóz 7, 08 (igen, ez magas, de most először lett magasabb, mint a referencia tartomány). Alkoholt nem fogyasztok. A vérvétel előtt kb 4-5 héttel szedtem utoljára gyógyszert (aflamin). Kérdésem, hogy ezek az értékek mennyire magasak? Állhat-e valamilyen más betegség a háttérben? Okozhatja-e a gyulladásos tüneteket és a májfunkció értékeit az elhízás (ez sajnos van), a zsigeri zsír? A góckeresés eddig mindenhol negatív lett (nőgyógyászat, fogászat, tüdőgyógyászat, gégészet, pajzsmirigy). Ajánlana-e még valami vizsgálatot, amit érdemes lehetne megnézni. Mindez egy arthroscopia ízületi műtét előtti vérvétel miatt került sor. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza a we témában

        Kedves Kérdező! Ez zsírmáj leletnek igen, megfelel. A magas cukor jelzi, hogy lesz cukorbetegség, ezért érdemes laborban cukorterhelés (OGTT) vizsgálat. Ha van túlsúly, mindkettő jelenleg visszafordítható vagy javítható fogyással. Ha nincs jelentős ízület, gerinc panasz akkor a magas We hátterében remélhetőleg myeloma sincs. Esetleg immunoglobulinokat lehet nézni. Ez utóbbit nem tudom lehet e háziorvosnál (esetleg magánlaborban, nem olyan drága).


        Kérdés: 2018. november 25., 15:37; Megválaszolva: 2018. november 25., 16:02

      • Kérdések és válaszok a témakörben: