Trombocita

Tisztelt Dr Nő. A trombocita értékem 92 giga L. 2o16 1 hó 21 én. Kórházi Hematológus azt mondta most nem tud tenni semmit, három hónap múlva kontról. Kérdésem nyugodjak bele. Köszönöm

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza alacsony trombocita témában

Kedves Levélíró!

A legtöbbször azért kiderül az alacsony trombocita szám hátterében valamilyen ok, de van, amikor valóban nem derül ki. Vagy a termelés csökken, vagy több vérlemezke pusztul el. Termelés csökkenése valamilyen csontvelői eltérés következtében alakul ki, fokozott pusztulás számos dolog hatására lehet. A leggyakoribb bizonyos gyógyszerek (pl aspirin) , fertőzések, májbetegség vagy cirrózis, sokszor immunfolyamat eredménye. Először a korábbi betegségek áttekintése fontos, és ennek az értéknek a kontrollálása. Ha hematológus 3 hónap múlva javasolja ezt, elfogadható. Abban az esetben ha nem okoz tüneteket vagy nem szed vérhígitót. Az alacsony vérlemezke szám vérzést okozhat, erre kell figyelni (orrvérzés, bőr alatti bevérzések, véres széklet vagy vizelet) , de 90 G/l feletti trombocita szám, ha nem csökken tovább remélhetőleg nem okoz vérzést. Persze emellett figyelni kell az esetleges gyógyszerszedésre, elsősorban vérhígitóra, ami szedhető ezen értéknél, de szoros felügyelet mellett, és szerintem javasolt a három hónap leteltéig háziorvosnál megnézni nem csökkent-e a szintje. Legkésőbb három hónap múlva pedig mindenképpen indolokt továbbmenni, ha addig a háttérben eltérés nem igazolódik, utánajárni, mi lehet a kiváltó ok.

Kérdés: 2016. február 02., 11:59 ;Megválaszolva: 2016. február 02., 13:50
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek
Magas vasszint
Kedves Doktornő! 16 éves lányom vasértékei miatt aggódom. Erős hajhullása miatt csináltattunk vérképet (ismét) , és mivel a család mindkét ága...