Fogamzásgátló, trombózis

Tisztelt Doktor nő! Fogamzásgátló tablettát szeretnék elkezdeni szedni, de eléggé félek az esetleges mellékhatásoktól, főleg a trombóziskockázat növekedésétől. Anyukámnak már volt mélyvénás trombózisa, de nem genetikai hajlam miatt, hanem egy erős gyógyszer mellékhatásaként. Azt szeretném kérdezni, hogy amennyiben kiderül, hogy nincs genetikai hajlamom a trombózis kialakulására, akkor is nagyobb az esély rá fogamzásgátló szedése mellett? Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Ujj Zsófia Ágnes válasza fogamzásgátló és trombózis témában

Kedves kérdező!

A fogamzásgátlók leginkább azoknál növelik a trombózis kialakulásának hajlamát, akiknél van genetikai tényező. Persze biztosan állítani nem lehet, hogy nem lesz trombózisa, ha öröklött alapon nem volt a családban. Elvileg a hajlamot (a leggyakoribbakat) vérvétellel ki lehet mutatni, másfelől kerülni kell a szerzett hajlamosító tényezőket (egyéb gyógyszerek, elhízás) .

Kérdés: 2016. január 27., 23:44 ;Megválaszolva: 2016. január 28., 13:28
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Heterozygota
Vérkép elemzés
Vas,ferritin
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt