vérzékenység

Tisztelt Szakértő! A problémám a következő: anyukám nővérének a fiáról tehát az én unokatestvéremről kiderült hogy vérzékeny. Mivel ez genetikai alapon öröklődik így ugye a nagymamám minden bizonnyal hordozza a betegséget. A nagypapám nem vérzékeny. Tehát ha az ő két lányuk közül az idősebb (ő a keresztanyám hordozza a betegséget akkor mekkora az esély hogy a kisebbik lányuk (az anyukám) is hordozza azt? Továbbá a bátyám nem vérzékeny tehát mekkora az esélye annak hogyha anyukám egyáltalán hordozza a hibás gént akkor nálam kialakuljon a betegség? Remélem érthető az üzenet. Várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza vérzékenység témában

Tisztelt Kérdező!

Ha az apa egészséges és az anya hordozza a betegséget (vérzékenység, hemofilia) , vagyis az anya egyik X kromoszómája hibás, akkor a fiúgyermek 50% valószínűséggel lesz hemofiliás. (A betegség nem "kialakul", hanem már születéskor fennáll, hiszen a hibás X kromoszóma már jelen van) Jellemzően már kisgyermekkorban jelentkeznek tünetek, enyhe esetekben csak későbbi életkorban Bővebben: http: //mhe.hu/verzekenyseg/a_hemofilia_tunetei

http: //mhe.hu/verzekenyseg/a_hemofilia_oroklodese

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2015. július 12., 14:35; Megválaszolva: 2015. július 14., 19:34
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
vérzékenység
Kedves Doktornő! Köszönöm a gyors válaszát! Kiegészítésként hozzáteszem: Nem kapok semmilyen vérhigító (bőr alá)...
Vérzékenység
Gyermekemnek XI. faktorhiányos vérzékenysége van. Lehet-e ezzel versenyszerűen sportolni, edzésekre járni, mint közép-és hosszútávfutó. A fokozott...
Vérvétel utáni vérzés
Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Az orvosom vérszegénységet diagnosztizált, ezért Tardyferon Fol tablettát szedtem, és havonta egyszer vérvételre...
Vérzékenység
Unokám 4.5 éves. Közeljövőben mütenék orrmandulára, mivel problémát okoz. A véralvadási idő 10 perc, ami tul sok. Mi huzódhat e mögött, milyen...
Véraláfutás a térd hajlatba
Tisztelt dr-nő! Kb 1 hónapja féraláfutás jelent meg a térd hajlatba és nem ütöttem meg.Idővel eltünt, később elkezdett fájni a lábam térdtől...