lépprobléma

Tisztelt Főorvos Úr! Lányom 32 éves vérlelete 2013-ban MCH: 31, 5 MCHC: 369 volt ez az érték 2014-ben MCH: 33, 5 és MCHC 377 volt, többi érték jó. Körzeti orvos biztonság kedvéért elküldött hasi ultrahangra, február végére kaptunk időpontot. Ideges vagyok és félek, hogy lépprobléma miatt el kell távolítani azt. Kérdésem, hogy, ezek az értékek ha magasabbak a megadottnál, akkor még milyen probléma lehet a szervezetben, ami ezt okozza. Szíves válaszukat köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza laborlelet témában

Kedves Kérdező!

Ezekben az eredményekben az eltérése nem különösebben nagyfokú, nem jelent feltétlenül betegséget. Az MCH egyébként az egy vörösvérsejtben lévő vas mennyiségét jelzi, az MCHC pedig egy számított érték, a vörösvérsejtek hemoglobin koncentrációját jelenti.

Ezek több tényezőtől függnek, leginkább a táplálékkal bevitt folsav, vas, nyomelemek mennyiségétől, a felszívódástól, menstruációs vasveszteség mértékétől, stb.

Egy hematológiai betegségnél, amiben a lép is érintett, ennél sokkal durvább eltérések vannak a vérképzésben, a lép eltávolításával még akkor sem szoktak sietni.

A hasi UH eredményének ismeretében célszerű kontroll vérképet is csináltatni, esetleg egyéb tényezőket is számba venni (pl. dohányzás, táplálkozási szokások, reflux beteség, Helicobacter fertőzés, stb.)

Üdv: dr. Tomonkó MAgdolna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2015. február 01., 20:12; Megválaszolva: 2015. február 15., 16:36
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Laborlelet eltérések
Tisztelt Doktornő! A laborvizsgálati eredményemben ezek az értékek szerepelnek, mindegyik kívül van a megfelelő tartományon: MPV: 6, 9 fL -...
Magas laborértékek
Szép napot kívánok! Nem tudok eljutni a háziorvosomhoz, de aggasztanak a laboreredményeim, amit pár napja csináltak. Ugyanis magas a vörösvértest...
vérvétel
Tisztelt Doktor Úr / Doktornő! Magas (6.3) glükúz a vérben biztos cukorbetegségre utal? Akkor is, ha a vizeletvizsgálat szerint a vizelet...
Labor eredmények kiértékelése
Tisztelt Dr. Hölgy/Úr, A vér és vizelet laborértékekkel kapcsolatba szeretném kikérni az Ön véleményét. Az RDW értékem 16, 40% vagyis magasabb...
egyeb
Kedves Doktorno! Voltam vervetelen es szeretnek erdekodni hogy a TCT-LCR mit jelent nekem 39, 7 % ref 15, 0-35, 0?