• hemofília szűrés

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Dr. Úr / Nő! Párommal gyermekvállalás előtt állunk. A fiú unokatestvérem (édesanyám lánytestvérének a fia) hemofíliában szenved, a családtagjaim korábban nem vették részt szűrésben. Bár az én fiútestvérem egészséges, azonban, nem tudom, hogy én magam hordozom-e a betegséget. Nagy dilemmám, hogy hordozósági szűrés eredményének ismeretében tervezzek gyermekvállalást, vagy a várandóság idején, chorionboholy-mintavételen vegyek inkább részt. Bár tisztában vagyok vele, hogy a szűrővizsgálat saját döntés következménye, azonban érdekelne, hogy a tapasztalatai szerint mi a mai gyakorlat ennél a betegségnél, és mennyire veszélyes az utóbb említett mintavétel? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a hemofilia témában

        Kedves Kérdező! Az Ön esetében a terhesség vállalása előtti szűrővizsgálat mindenképpen indokolt. Felelősségteljesebb döntést tud hozni, ha tisztában van a tényekkel. Ha Ön egészséges, kár lenne szorongani a chorionbiopsia eredményéig, aminek valóban van némi kockázata a terhesség kimenetele szempontjából. Ha Ön hordozó, mivel nem jelentkezik konzekvensen a betegség a családjukban (ha jól értem a helyzetet), valószínűleg egyik génje egészséges, a másik hordozza a betegséget. Ebben az esetben örökítheti az egészséges kromoszómáját, akkor a gyermekei mind egészségesek lesznek. Ha a beteg gén öröklődik, akkor a leánygyermekek hordozók lesznek, a fiúk pedig betegek. A pontos százalékos kockázatok kiszámításában genetikus tud Önnek segíteni, ha megtörténik az előzetes szűrővizsgálat. Véleményem szerint etikusabb dolog előre felmérni a lehetőségeket, tudatosan vállalni vagy nem vállalni egy bizonyos kockázatot, mint egy már létező terhesség megmaradásáról vagy megszakításáról dönteni. Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. december 12., 22:48; Megválaszolva: 2012. december 16., 09:48

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Nő! A véreredményem elemzésében szeretném kérni a segítségét, ami az alábbi értékeket mutatja: HGB hemoglobin 11,1 g/dl HCT hematokrit 34,7% MCV ált vvt térf. 77,3 fl MCH átl.hgb térf/RBC 24,7 pg vérkép xn wbc...
        Vérszegénység atfordulhat e leukémiába mi okozza.A fiam belehalt már későn diagnosztizaltak
        Tisztelt Doktornő! Három héttel ezelőtt csináltattam egy – kifejezetten hajhullás okainak vizsgálata céljából összeállított – laborvizsgálati csomagot, mert kb. két hónapja erősen hullik a hajam. Nem tudom, hogy lehet-e kapcsolat a...
        Tisztelt Dr. Nő! Labor értékben szeretném kérni a véleményét. Vörösvérsejtszám: 3.7 Hemoglobin:119 Hematokrit: 0.36 LYMPH:21.9 EO:7.8 Vvt:54 Karbamid: 26.6 Kreatinin: 185 eGfr: 32 Kálium : 5.6 Alkalikus foszfát: 234 24 h vizelet:...
        Kedves doktornő! 2018ban diagnosztizáltak nálam autoimmun pajzsmirigy alulműködést, 2019ben B12 hiányt. Azóta kapom injekció formában a B12 vitamint minden hónapban, a vérkepem azonban csak részben jött rendbe:MCV normál tartományban (89 fl),...
        Tiszrelt Doktornő! Az idei év elején megcsúsztam és azóta a bal combom fájt ,ezért elmentem ortopédiára ahonnan továbbküldtek mivel csontléziót igazolt a röntgen. Csontbiopsziából kiderűlt,hogy myeloma multiplex. A leleteim teljesen jók...
        Üdvözlöm! A problémám a következő. Körülbelül 1 éve vettem észre a jobb fülem alatt egy megnagyobbodott nyirokcsomót ami nem fájt. Elmentem háziorvoshoz és azt mondta semmi vészes nem lehet komoly bajom majd elmúlik. Másfél hónap után...
        Kedves Doktornő! 4 hónapja fennáló hátközepi fájdalmam van, mellkasba kisugárzik, oldalra bordák felé is. Időnként változó mértékű légszomj és nyelőcső égő érzés, mellkasi nyomás és gombócérzés. Reggelenete sárgás...
        Tisztelt Doktornő! Az utóbbi időben már egyszer írtam magának, leukémiától való félelmem miatt. Szegycsont érzékenység és gyakori enyhe fogínyvérzés miatt. A szegycsont érzékenység szerencsére már elmúlt és a fog íny vérzésem se...
        Kedves doktornő, Én írtam az előző kérdésben, hogy kisebb purpurák szoktak megjelenni a lábamon. De ahogy írtam ez legalább 2 éve így van. Régen sokat pánikoltam emiatt, hogy biztos leukémiám van és attól van, azért félévente...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.