Laboreredmény: mennyire tér el a normálistól?

Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Kilenc és fél éves kislányom laboreredményében az alábbi eltérések vannak: Neutrophyl gran 35, 7% (norm: 40-70) Lymphocyta 54, 4% (norm: 20, 40) , mindkettőnek a G/l-ben mért értéke normális, MPV 8, 2. Nem volt beteg mostanában, nem szedett gyógyszert, viszont az orra gyakran vérzik, ezért szed is Rutascorbin tablettát. A gyakori orrvérzés előfordult a családban anyai és apai ágon is gyermekkorban (anya, nagypapa, nagynéni, mi ezt kinőttük) . Apai dédnagyanyja időskori leukémiában halt meg, szintén apai ágon unokatestvér-pár gyerekkori leukémiában halt meg kb. 25-30 évvel ezelőtt. A vérképében a többi eredmény teljesen rendben van. A kérdésem, hogy mennyire eltérőek ezek az értékek a normálistól, mennyi idő múlva ajánlott újra vérvizsgálatot csináltatni, és javasolna-e további vizsgálatokat? Válaszát előre is köszönöm.

Svábhegyi Gyógyintézet válasza gyakori orrvérzés témában

Tisztelt Szülő!

Nehéz értékelni egy a teljes környezetből kiragadott néhány értéket, de örömmel mondhatom egyik sem koros érdemben!

Részletesebben:

A Neutrofil ill lymphocyta arányok egymáshoz (is) viszonyitottak, igy ha egyik magasabb a másik alacsonyabb, tehát ez igazán nem is két eltérés.

A közölt értékek lehetnek pl. egy akár tünetmentesen átvészelt vírusfertőzés pl. egy enyhe nátha után is...

Az MPV a vérlemezkékre vonatkozik, arányszám, de nem éri el a koros értéket, hiába nem is normális a referencia szerint (van átmeneti zóna! )

Hogy mennyire eltérőek a normálistól, azt ön írta meg, hiszen a referenciaértékeket a labor megadja, laboronként, életkoronként különböznek.

Szóval ezen értékek csak együtt mondanak bármit a teljes vérkép egységében. ha csak ennyi volt " csillagos", kérem ne aggódjon!

A gyakori orrvérzés öröklődő eredetére ismereteim nem utalnak, pláné nem leánybetegben, pláne nem apai anyai ágról.... De ugyis mindenki kinőtte, tehát van példa, h nem kell aggódni!

Az időskori leukémia gyakori, minél tovább élünk annál nagyobb rá az esély... időskorban.

Az unokatestvérek testvér leukémiája izgalmasabb, de valószínűleg nem önökre nézve, hanem ott a közvetlen családra ill. az Ő testvéreikre, valamint a szülőkre (az apa testvérére és esetleg az apára! ) .

Ezek alapján nem javasolnék vérvételt, ha betegség van és vesznek vért, azt értékeljék okosan, hematologus szakemberrel, személyes konzultáción!

Az orvérzés miatt lássa fülorrgégész ill. mérjenek vérnyomást stb. is.

Jó egészséget!

Üdvözlettel:

Dr. Benyó Gábor Főorvos Gyermekgyógyász, onkológus, hematológus szakorvos, Transzplantációs orvos

Svábhegyi Gyógyintézet, www.svabhegy.eu

Kérdés: 2012. szeptember 04., 13:16; Megválaszolva: 2012. október 09., 08:28
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérszegénység jelei
Szénhidrát és fehérje szedése
Veszélyes ez az eltérés?
Tisztelt Doktornő! Lehet, hogy bagatel dolog, de mivel erős hipochonder vagyok ezért rákérdezek. Az SM terápiája miatt félévente csinálnak nekem...
Magas Anti tpo
Kedves Doktornő, Egy véletlenszerű általános vérvizsgálat mutatta ki a magas Anti tpo eredményem. A tsh , t3, t4 teljes normális adatokat...
Mit jelentenek ezek az eltérések?
Kedves Doktornő! Ma vérvételen voltam, panasz nélkül szűrővizsgálat céljából és az alábbi eredményeket kaptam (a csatolt képen látható) ....