Vérkép, vérszegénység értelmezése

Tisztelt Doktor Úr, vérképpel kapcsolatos kérdésem lenne, az alábbiak a laboreredményeim: hemoglobin (115-155 a tartomány) 105, MCV (80-101) 74.7, MCH (27-34) 22, MCHC (315-360) 295, RDW (11.6-14.8) 16.6, microcytosis (0.0-2.5) 10.2, hypochromasia (0.0-4.0) 21, teljes vaskötő (45.0-81.0) 81.4, transzferrin (2-3.6) 3, 62, vas (6.6-26) 3.1. A többi érték a normál tartományban van. A háziorvos szerint nincs gond, enyhe vérszegénység, engem aggasztanak az ötszörös értékek a microcytosis, hypochromasia esetében. Köszönöm válaszát, üdvözlettel, Eriska

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

A vérképe tipikus vashiányos vérszegénységet mutat. Nőknél leggyakoribb ok a rendszeres, bőséges menstruáció okozta túlzott vasveszteség.

A korrekt kivizsgáláshoz azonban hozzátartozik az, hogy egyéb vasvesztési lehetőségeket kizárjanak (pl. széklet vér meghatározást a gyomor-bélrendszeri vérvesztés kizárására, vizelet vizsgálat a vesén keresztüli vérvesztés kizárására, Helicobakter kimutatása, ha reflux-os panaszok vannak esetleg) .

Ha nem derül ki más probléma, és valóban bőséges a mensese, egyszerű vaspótlással orvosolható a probléma.

Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. július 18., 12:04; Megválaszolva: 2012. július 19., 11:57
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Schönlein Henock purpula
Tisztelt Doktor Nő! 21 hetes kismama vagyok, 6 évesen Schönlein Henock Purpulával kezeltek, jelenleg tünetmentes vagyok, vérvétel régen volt nézve....
Fogamzásgátló szedése MTHFR gén...
Tisztelt Doktornő! Túl vagyok nagyobb nőgyógyászati kivizsgáláson, amiben trombózis hajlam genetikaivizsgálatát is kérték. Az MTHFR A1298C és...
Van teendo?
Tisztelt Doktornő! Április 8-án kaptam meg az első astrazeneca oltásomát. Előtte 2 nappal és utána 2 nappal szedtem napi 1 aspirin protectet....
Vashiányos vérszegénység
Tisztelt Doktornő! Laborvizsgálati eredményem alapján a Vas mennyisége 3 umol/l, a Hemoglobin 93 g/l. A Hematokrit (32,5%) , MCV (74,7 fl) , MCH (21,3 pg)...
Myeloma - probléma
Kedves Doktornő! Ma neurológusnál voltam, mert az gyakran fáj a fejem. A doktor úr elküldött koponya röntgenre, ahol az alábbi diagnózis...