Vérkép eredmény rendellenességek

Tisztelt Doktor Úr, Doktornő! Tegnap csináltattam labor vizsgálatot, melyen néhány érték a referencia értékhatáron kívül esik. A kezelőorvosom azt mondta, hogy ezek még nem vészes eredmények, de engem azért nyugtalanít 1-2 szám. Tudna esetleg segíteni az értékek megértésében és abban, hogy valóban nem szükséges-e ezekkel még foglalkoznom? A becsillagozott értékek: Húgysav: 526 umol/L (referencia: 208-428) HDL koleszterin: 0, 8 mmol/L (ref. 1, 5-2, 5) LDL koleszterin: 2, 9 mmol/L (ref. < 2, 9) RDW 15, 90% (ref. 11, 50-14, 50) Magas vérnyomásra szedek gyógyszert (Nebilet 5mg és Lisopresse 5mg) . A koleszterin értékeket nem értem, sosem eszek zsíros, fűszeres ételeket. Rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyasztok. A húgysav szint mennyire veszélyesen magas? Mik a következményei? Mit jelent a RDW pontosan és mitől lehet magas? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérkép témában

kedves Kérdező!

ezek közül az eltérések közül csak a húgysav szinttel kell foglalkozni, a többi eltérés valóban nem jelent problémát. A húgysav viszont kicsadhat az izületekben. ezzel izületi gyulladást és fájdalmat okozva, ez a köszvény. A húgysav szintet csökkentenin kell a normális értékig legalább. Ennek módja: az étrendből ki kell iktatni a marhahúst és sertéshúst, ha ez nem elegendő, gyógyszert kell alkalmazni: Milurit.

Az RDW azt a százalékot jelenti, amennyivel a legkisebb és legnagyobb vérlemezkék nagysága eltér egymástól. Akkor magasabb, ha viszonylag fiatalabb vérlemezkék vannak a keringésben. Ez az eltérés kisfokú, nem jelent problémát, ez az érték spontán ingadozik. A legközelebbi vérvételnél valószínűleg más értéket fog mutatni.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. május 24., 10:03; Megválaszolva: 2012. május 24., 19:25
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Leiden/Covid vakcina
T. Doktornő! 12 éve diagnosztizálták nálam a Leiden mutáció homozigóta formáját, amire napi 1 tabl. Aspirin protectet szedek. Melyik vakcinával...
Laborlelet értelmezés
Kedves doktornő! Nem tudom, hogy a legilletékesebbnek lett e címezve a kérdésem, de teszek egy próbát. Nefrológiai kivizsgáláson voltam...
Ferritin magas
Kedves Doktornő! Felhalmozott ferritin miatt mentem el erre a vizsgálatra, ahol ezt az eredményt kaptam. Tudna segíteni az értelmezésben? Köszönöm A...
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Kedves Doktornő! Közel 7 éve volt a bal lábamba trombózisom, mely során kiderült, hogy Homozigóta Leiden génmutációm van. Azóta folyamatosan...
Vérkép kiértékelése
Tisztelt Doktornő! Mellékelném édesanyám vérképét ennek szeretném kérni a kielemzését! Minden rendben van e vagy van e valamilyen teendő. Azt...