Vashiányos vérszegénység lelet

Tisztelt Dr Úr/Nő! Szeretném kikérni a véleményét az aktuális leletemmel kapcsolatban. Vas: 12, 4 umol/l (9-26.6) LVK: 63.7 umol/l (20-62) TVK: 76 umol/l (47-72) WBC: 6.2 G/l (4-11) NEUT: 55 % (50-70) LYMPH: 35.5 % (25-40) MONO: 7.4% (2-8) EO: 1.5 % (2-4) BASO: 0.6 % (0-1) RBC: 4.29 T/l (3.9-5.3) HGB: 114 g/L (119-160) HCT: 0.374 L/L (0.3-0.47) MCV: 87.2 fL (81-99) MCH: 26.6 pg (26.8-32.2) MCHC: 305 g/L (318-359) PLT: 328 G/l (150-400) WGR: 10 mm/h (<15) Két éve szültem, a szülés alatt sok vért veszítettem, kb egy liter pótlást kaptam. Sajnos a két év alatt nem jött helyre a vérképem. Egy-egy kezelés alatt hónapokig szedem, szedtem a vas tablettákat. Nagyon részletes belgyógyászati (vastagbél, gyomor tükrözés, hasi uh) , hematológiai (számtan részletes labor) kivizsgáláson vettem részt, ami után nem igazolódott szervi elváltozás. Négy hónapja volt egy petefészek ciszta műtétem, ahol egy diónyi nagyságú csoki cisztát távolítottak el, egyébként a hasüregben nem találtak endometriózis gócokat. A vérzésem normális mennyiségű. A kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni, hogy végleg elmúljon a vérszegénységem? Vagy bele kell törődnöm, hogy a sok gyógyszer nem használ? Csak a vas tabletták szedése a megoldás? Utal bármi a leletben komolyabb betegségre? Illetve van -e jelentősége, hogy az EO érték alacsonyabb a leletben? Évek óta 1.5% az értéke, eddig egy orvos sem mondta, hogy ez gond lenne. Köszönöm szépen a választ!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

Jelenlegi labor leletében a vérfesték (HgB) mennyisége alacsony, a vörös vérsejtjei így kisebb koncentrációban tartalmazzák. Serum vas értéke a normál alsó határát nem sokkal haladja meg. Az eosinofil sejtek alacsonyabb száma valóban nem probléma.

Nem tudom, milyen hematológiai kivizsgálása volt, vizsgálták-e Talassemia irányában. Ha nem, ez hasznos lehetne. Nem tudom azt sem, vizsgálták-e a vas felszívódását a gyomor-bél rendszerből, kizárták-e Helicobacter fertőzés jelenlétét, esetleg reflux betegséget, krónikus gyomorhurotot. Ha mindez rendben van, krónikus gyulladást, gócot kerestek-e. Vizsgálták-e a vas anyagcsere többi lépését, a vérfesték felépülését (itt enzinhiányok lehetnek, ezek genetikus betegségek) , lépét (nem működik-e a kelleténél élénkebben, ezzel hamarabb kivonva a vörös vérsejteket a keringésből) .

Egyébként az európai lakosság vas ellátottsága, főleg a nőké nem megfelelő, szinte mindenki vaspótlásra szorulna. Ha kisebb vashiány van, a multivitaminokban lévő vasmennyiség is elég lehet, nem kell feltétlenül vastablettákat szedni. A természetes vasbevitel - vörös húsok, máj - sokkal jobb vasellátottságot biztosít, mivel a vas a fehérjekötéses vegyületekből sokkal jobban felszívódik, a paradicsom, paprika, cékla kifejezetten nagy mennyiségű vasat tartalmaz.

Leletében semmi nem utal komolyabb (vagy daganatos betegségre - gondolom, ez nyugtalanítja) , de mivel a menstruációja nem jár rendszeresen nagy mennyiségű vér elvesztésével, nem lehet az endometriosisnak tulajdonítani vashiányát.

Üdvözlettel: dr Tomonkó Magdolna

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. május 11., 13:32; Megválaszolva: 2012. május 14., 10:51
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Kedves Doktornő! Felhalmozott ferritin miatt mentem el erre a vizsgálatra, ahol ezt az eredményt kaptam. Tudna segíteni az értelmezésben? Köszönöm A...
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Kedves Doktornő! Közel 7 éve volt a bal lábamba trombózisom, mely során kiderült, hogy Homozigóta Leiden génmutációm van. Azóta folyamatosan...
Vérkép kiértékelése
Tisztelt Doktornő! Mellékelném édesanyám vérképét ennek szeretném kérni a kielemzését! Minden rendben van e vagy van e valamilyen teendő. Azt...
Pajzsmirigy + SM betegség
Üdv Dr nő Olyan kérdésem volna hogy SM beteg vagyok most ért véget a Mavenclad 2. évi 2. adag kezelésem ami után egy db ig nem kapok semmit. Fő...
Magas vas szint
Tisztelt Dr. Nő! Voltam laborvizsgálaton, és a vas szintem magasabb volt a megadott tartománynál (34,7 umol/l) . Háziorvosom azt gondolta azért...