Vashiányos vérszegénység és belgyógyászati vizsgálat

Kedves Doktornő! Párom problémájával fordulnék Önhöz. Már kiskorában is vérszegény volt, akkor történtek vizsgálatok egyéb problémákkal is, de aztán abba maradt minden. Nagyon vékony testalkatú, nem tud hízni, szinte alig 1-2 kilót. Aztán nem is olyan régen, kb. fél éve néztek neki vérképet, ahol kiderült, hogy vashiányos vérszegénységben szenved. HGB 104, MCV 75, Vas 3.8 értékű volt.Szedte majdnem fél évig a Neo-Ferro-Folgammát napi 2-szer 1-et, de semmi változás, és a múlt heti vérkép vizsgálat eredménye nem hogy javulást hozott, hanem még rosszabb lett az eredménye. HGB 110, Hematokrit 0.37, MCV 74, MCH 22, Vas 2.6 értékű lett most. Most belgyógyászati vizsgálatra küldték. Azt lenne a kérdésem, hogy mi okozhatja ezt, milyen vizsgálatok várnak most rá, mi lehetne a kezelése, illetve van-e összefüggés a vérszegénység és kóros soványság között? Nagyon szépen köszönöm előre is a segítségét, válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szanyi Andrea válasza vashiányos vérszegénység témában

Kedves Kérdező!

A vashiányos vérszegénység miatt mindenképpen további kivizsgálás szükséges. A háttérben levő megbetegedés két fő csoportra osztható. Az egyik, hogy felszívódási zavar áll fenn, amiért a bevett vastabletták sem hasznosulnak. (Arról nem tesz említést, hogy rendesen táplálkozik-e) . A másik a fokozott vesztés, amin vérzést értünk. Ez nők esetében a menstruációval történő fokozott vérvesztés is lehet. Mindenképpen további vizsgálatok szükségesek, így széklet vizsgálata vérzés irányában (Weber vizsgálat) gyomortükrözés, vastagbéltükrözés. Felszívódási zavar esetén lehet összefüggés a kóros soványság és a vashiányos vérszegénység között.

Kérdés: 2012. április 20., 14:04; Megválaszolva: 2012. április 22., 20:12
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Ferritin magas
Szájfeltöltés Marfarin mellett
Vérkép kiértékelése
Pajzsmirigy + SM betegség
Magas vas szint