ITP kisgyereknél

Kedves Doktornő! 19 hónapos kisfiamnál januárban ITP betegséget diagnosztizáltak a Madarász utcai kórház hematológiai osztályán. Előtte egy hónappal kapta meg a 15 hós MMR oltást, illetve az oltás előtt két héttel volt beteg, lázas, valami vírusfertőzés lehetett. Január óta a szokásos protokoll szerinti kezeléseket kapta. (Immunglobulin infúzió, szteroid gyógyszer) A thrombocyta száma ingadozó, ha esetleg a kritikus szint alá esik újabb humaglobin infúziót kap. Szeretnénk, ha véglegesen beállna a megfelelő szintre a vérlemezke száma. Kérdésem erre az autoimmun betegségre vonatkozik, hogy, lehet-e ez ügyben további vizsgálatot végezni immunológusnál vagy mit lehetne tenni az esetleges gyógyulása érdekében? Köszönettel várom válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

Svábhegyi Gyógyintézet válasza ITP témában

Kedves Szülők!

Az akut/heveny/ ITP általában jóindulatú betegség, az esetek több mint 60-70%-ban fél éven belül rendeződik és csak a maradék esteben vannak/ lehetnek tartósabb kezelési igényaek. Kiválthatja virusfertőzés, virusfrertőzések megelőzésére adott védőoltások (pl. MMR is) , de okozhatják autoimmun kórképek.

Kezelése lehet: 1. várakozás (watch-and-see) , 2 steroid, 3. IVIG. Terápia refrakter (nem reagáló) esetekben megfelelő életkort elérő (életveszélyes esetekben min2 év, sulyos min 6 év, alaphelyzetben 10-12 éves korban a lépkivétel az esetek 90%-ban segithet.

Lépkivétel ellenjavallata esetén ill. annak sikertelenségekor ujabban adható kezelés a heti 1x injectio formájában az N-plate injectio is.

Feltételezem a Madarász KH gyermekhematológusai minden virus, immun és autoimmun vizsgálatot elvégeztek ill. a steroid terápia inditása előtt javasolható csontvelővizsgálatot is elvégezték. Jelenleg a steroid kezelésill IVIG mellett csak krolátozottan értékelhetők az eredmények.

Ne keseredjen el, január óta még csak 3 hónap telt el, még jó eséllyel lábalnak ki beleőle és nem biztos, hogy kronikus formába megy át a betegségük.

Amennyiben továbbra is vannak kérdései ill. részletesebb áttekintését szeretné leleteinek kapcsán, felkereshet a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet Gyermekhematológiai rendelésén!

Üdvözlettel:

Dr. Benyó Gábor

gyermek hematológus

Svábhegyi Gyógyintézet

Bejelentkezés:

06-20-500-2500 telefonszámon, avagy a

www.svabhegy.eu oldalon

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2012. április 13., 14:19; Megválaszolva: 2012. április 25., 20:03
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
ITP-vérkép
Tisztelt Doktornő! Én egy 36 éves nő vagyok, aki 17 éves kora óta thrombocytopeniás (ITP) . Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L...
ITP-vérképelemzés
Tisztelt Doktornő! Én egy 35 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás (ITP) . Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L...
Trombocytopenia-vérkép
Tisztelt Doktornő! Én egy 34 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás. Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L között...
ITP, Trombocitopénia
Kedves Doktornő! 9 éve vagyok ITP beteg. Egy betegség, vírusfertőzés hatására aktivizálódott nálam ez a betegség. Teljesen leesett a tromobocita...
ITP és Medrol
Itp-s betegséget állapitottak meg nalam 3 honapja 27e volt az érték.medrolt kaptam ami nagyon gyorsan felvitte a trombocytaszamot de ahogy elhagytam...