• B12 vitamin hiány és vasfelszívódás okozhat hajhullást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Hét hónapja hullik a hajam, több vizsgálatot is elvégeztettem /pajzsmirigy, nőgyógy., fül-orr gégészet, inzulinterhelés - ezek rendben voltak/. Eltérés a B12 vitaminnál, mely 111, 3 pmol/l /133-675/ és a Ferritin 8 ng/ml /20-300/ Transferrin 4 g/l /1, 7-3, 4/ Teljes vaskötőkap. 100, 4 umol/l /42, 8-85, 6/ értékeknél voltak, viszont a vas 28 umol/l /8, 8-29, 9/, folsav 21, 2 nmol/l /8, 1-45, 3/ Szeretném kérni a lelet kiértékelését és terápiás javaslatát! Előre is nagyon köszönöm válaszát!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vashiány témában

        Kedves Kérdező! A lelet kiértékeléséhez szükség lenne a vérkép adataira is, pl a vörösvérsejtek száma, nagysága, vastartalma, hematokrit érték, a sejtek festődési tulajdonságaira, stb. ami fontos lehet, hogy a hajhullást leggyakrabban okozó góc fogászati szokott lenni. Amit javasolnék: részletes laboratóriumi kontroll (az eltérések mértéke is szükségessé tesz egy hónap múlva ismételt vizsgálatot, mivel eltérései százalékosan nézve a ferritin kivételével nem túl nagyok, inkább csak jelzés értékűek. Ilyenkor a változás iránya mérvadó, ezek az értékek természetes módon is ingadoznak kicsit, de ha romló tendenciát mutatnak, az fontos.) Szüksége lenne egy fogászati ellenőrzésre, panoráma rtg vizsgálatra, mert a panaszt nem is okozó, régen tömött vagy gyökér kezelt fogak gyökerénél elinduló tályogképződés a leggyakoribb oka a hajhullásnak. Ha ez is negatív, további góckutatás szükséges (urológia, gasztroenterológia). Üdv: dr Tomonkó Magdolna

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. március 23., 17:50; Megválaszolva: 2012. március 27., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő! Mai napon voltam Ultrahang vizsgálaton és az alábbi eredményt kaptam, de hogy ez most jó-e vagy sem, azt nem nagyon mondták el. Szeretném a segítségét kérni, hogy mire számíthatok. A pajzsmirigy lebenyei nagyobbak, jobb...
        Tisztelt Doktornő! 9 hónapja szinte minden hajnalban derék illetve csípőtáji fájdalomra ébredek.Nem tudok lehajolni,kell kb. 20 perc mire a zoknimat fel tudom venni.Háziorvosom röntgent rendelt ami kisfokú gerincferdülést mutatott.Jelenleg...
        Tisztelt Doktornő! Érdeklődni szeretnék,hogy mikor igényel beavatkozást a CCL beteg? 2015-ben diagnosztizálták a páromnál,azóta folyamatosan emelkedik a fehérvérsejt szám,controll vérvételre jár 3,6 havonta.Jelenleg a WBC: 52,84 G/I...
        Tisztelt Doktor nő! Egy májproblémával fordulok Önhöz. Évek óta fennállt ismeretlen eredetű hasi diszkomfortérzés, mely miatt tavaly nyáron hasi MR-t végeztek. Ezen mindent rendben találtak. Viszont a probléma nem múlt, idén nyáron...
        Kedves Doktornő! 1 évvel ezelőtt volt egy korai 6. Héten történő vetélésem. Nem tudták megallapitani mi miatt.Hormonvizsgalataim ezután rendben voltak. Egyedül Pajzsmirigy alulmukodesem van amire szedem a megfelelő gyógyszert értékek...
        Tisztelt Doktornő A segítségét szeretném kérni...Jó ideje időről időre előjön egyfajta nyaki feszülés a nyirokcsomók környékén főleg a fülem alatt és az állkapcsom alatt. Össze-vissza nyomkodom ilyenkor a nyakam de semmi kiúgrót nem...
        Tisztelt doktornő ! Mellékelten csatoltam friss laboreredményemet, melynél több érték eltér a normális tartománytól. Panaszom nincsen. Annyit talán érdemes elmondanom, hogy Bőrgyógyász javaslatára 5 éve szigorú gluténmentes diétán...
        Kedves Doktornő! Tervezem, hogy megyek vért adni 2 hét múlva. Viszont pajzsmirigy vizsgálat miatt (ellenőrző tSH vizsgálat, nem működik se alul-se túl, Hashimotom van és ezt ellenőrzik időnként)aktuális lesz novemberben a vérvétel....
        Tisztelt Doktornő! Azért keresem meg levelemmel, mert nem tudok hová fordulni. 47 éves női beteg vagyok. A problémám, hogy beveszem az adott gyógyszert amit az orvos felír, és nem gyógyít, hanem csak a mellékhatások jönnek elő. Aztán az...
        Kedves Doktornő! 2018 márciusában született kislányom problémamentes várandósságból. Ő egyből megfogant, csakúgy, mint a következő két terhességem, amelyek azonban sajnos vetéléssel végződtek idén januárban és júniusban. Mindkétszer...