• B12 vitamin hiány és vasfelszívódás okozhat hajhullást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Hét hónapja hullik a hajam, több vizsgálatot is elvégeztettem /pajzsmirigy, nőgyógy., fül-orr gégészet, inzulinterhelés - ezek rendben voltak/. Eltérés a B12 vitaminnál, mely 111, 3 pmol/l /133-675/ és a Ferritin 8 ng/ml /20-300/ Transferrin 4 g/l /1, 7-3, 4/ Teljes vaskötőkap. 100, 4 umol/l /42, 8-85, 6/ értékeknél voltak, viszont a vas 28 umol/l /8, 8-29, 9/, folsav 21, 2 nmol/l /8, 1-45, 3/ Szeretném kérni a lelet kiértékelését és terápiás javaslatát! Előre is nagyon köszönöm válaszát!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vashiány témában

        Kedves Kérdező! A lelet kiértékeléséhez szükség lenne a vérkép adataira is, pl a vörösvérsejtek száma, nagysága, vastartalma, hematokrit érték, a sejtek festődési tulajdonságaira, stb. ami fontos lehet, hogy a hajhullást leggyakrabban okozó góc fogászati szokott lenni. Amit javasolnék: részletes laboratóriumi kontroll (az eltérések mértéke is szükségessé tesz egy hónap múlva ismételt vizsgálatot, mivel eltérései százalékosan nézve a ferritin kivételével nem túl nagyok, inkább csak jelzés értékűek. Ilyenkor a változás iránya mérvadó, ezek az értékek természetes módon is ingadoznak kicsit, de ha romló tendenciát mutatnak, az fontos.) Szüksége lenne egy fogászati ellenőrzésre, panoráma rtg vizsgálatra, mert a panaszt nem is okozó, régen tömött vagy gyökér kezelt fogak gyökerénél elinduló tályogképződés a leggyakoribb oka a hajhullásnak. Ha ez is negatív, további góckutatás szükséges (urológia, gasztroenterológia). Üdv: dr Tomonkó Magdolna


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. március 23., 17:50; Megválaszolva: 2012. március 27., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: