• B12 vitamin hiány és vasfelszívódás okozhat hajhullást?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözlöm! Hét hónapja hullik a hajam, több vizsgálatot is elvégeztettem /pajzsmirigy, nőgyógy., fül-orr gégészet, inzulinterhelés - ezek rendben voltak/. Eltérés a B12 vitaminnál, mely 111, 3 pmol/l /133-675/ és a Ferritin 8 ng/ml /20-300/ Transferrin 4 g/l /1, 7-3, 4/ Teljes vaskötőkap. 100, 4 umol/l /42, 8-85, 6/ értékeknél voltak, viszont a vas 28 umol/l /8, 8-29, 9/, folsav 21, 2 nmol/l /8, 1-45, 3/ Szeretném kérni a lelet kiértékelését és terápiás javaslatát! Előre is nagyon köszönöm válaszát!

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vashiány témában

        Kedves Kérdező! A lelet kiértékeléséhez szükség lenne a vérkép adataira is, pl a vörösvérsejtek száma, nagysága, vastartalma, hematokrit érték, a sejtek festődési tulajdonságaira, stb. ami fontos lehet, hogy a hajhullást leggyakrabban okozó góc fogászati szokott lenni. Amit javasolnék: részletes laboratóriumi kontroll (az eltérések mértéke is szükségessé tesz egy hónap múlva ismételt vizsgálatot, mivel eltérései százalékosan nézve a ferritin kivételével nem túl nagyok, inkább csak jelzés értékűek. Ilyenkor a változás iránya mérvadó, ezek az értékek természetes módon is ingadoznak kicsit, de ha romló tendenciát mutatnak, az fontos.) Szüksége lenne egy fogászati ellenőrzésre, panoráma rtg vizsgálatra, mert a panaszt nem is okozó, régen tömött vagy gyökér kezelt fogak gyökerénél elinduló tályogképződés a leggyakoribb oka a hajhullásnak. Ha ez is negatív, további góckutatás szükséges (urológia, gasztroenterológia). Üdv: dr Tomonkó Magdolna

        Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet További orvosok

        Dr. Tomonkó Magdolna

        Kérdés: 2012. március 23., 17:50; Megválaszolva: 2012. március 27., 10:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktornő A férjemet 2 éve AML diagnosztizálták, egy éve tulesett a tranzplantáción, idegen donorja volt. Mostanában nagyon fáradt fogyott is. A vérképeben nyugtalanit egy érték, de lehet csak feleslegesen aggódok. Ez lenne:...
        Kedves Doktornő! Meglévő (tünetmentes) autoimmun betegségeim miatt megcsináltattam az éves labort, nagyon részletes vérkép készült amiben jó a vér alakos elemeinek a megoszlása, a gyulladásosos paraméterek, az inonok, calcium is, nem avgyok...
        Tisztelt Doktornő! Én egy 35 éves nő vagyok, aki 17 éves kora thrombocytopeniás (ITP). Ennek száma igen változatos, leginkább 80 és 120 G/L között mozog. Hematológus sajnos csak tőlünk 50 km-re van, hatalmas várólistával. Én azonban...
        Szép napot! Szeretnék érdeklődni, hogy a leletemen az alábbi csillaggal megjelölt értékek jeleznek-e valamilyen problémára utaló dolgot? Válaszát előre is köszönöm! Fehérvérsejtszám 5,7 Neutrofil granulocita# 2,42 Limfocita#...
        Tisztelt Doktornő! Lányom (12) intenzív és hónapok óta tartó hajhullása miatt kértem a gyerekorvosától vérkép elemzést. Az eredményen kiugróan magas a vas és a transzferrin szaturáció értéke. A doktorunk szerint ez csak laborhiba lehet...
        Kedves Doktornő! Kérem segítsen laborleletemben található eltérések okának megértésében.Leletemben 5db csillag volt, ezekre lennék kíváncsi.Zárójelbe írom a labor referenciatartományát). Granulocyta 43,60 (50,00-70,00), Eosynophyl 7,10...
        Tisztelt Doktornő! Tavaly májusban diagnosztizáltak nálam kétoldali tüdőembóliát. Röntgen, mellkasi kontrasztanyagos CT és labor igazolta. A vizsgálatok (hasi UH, ér doppler) nem találtak trombózis forrást. Apai ágon viszont dédapámig...
        Tisztelt Doktornő! 2017-ben egészséges kislányom született! 2018.-ban 18 hetes terhesen elvetéltem perforált vakbél miatt ! Egy évet vártunk 5 hét 3 naposan barnáztam aztán 7 hetesen megállt a fejlődésben. 4 hónap múlva ismét terhes...
        Tisztelt doktornő! 75 éves édesanyám nagyon gyenge, vérszegénységet állapítottak meg nála. Még pár vizsgálat hátravan, de nagyon lassan halad velük és egyre gyengébben érzi magát. Szeretném megkérdezni, hogy mi lehet a vérszegénysége...
        Tisztelet Dr. nő Szeretném ha leírná mi szerepel a leltemben ? Ez rossza bothat lehetek leukémiás ??