• Dr. Váróczy László PhD

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Professzorúr! Kérdésére válaszolva a 4 évvel ezelőtti trombózisom egy giprögzítés eredménye.Részleges boka szalag szakadás, de mikor fölrakták a gipszet rögtön elkezdték adni a hasbaszurit.Ennek ellenére mégis kialakult a trombózis.2010. nyarán az orvosok szerint volt egy agyi infarktusom, ekkor nootropilos infuziós kúrát kaptam.Nemsokkal ezután egy úgynevezett TIA alakult ki nálam. Az ekkor készült koponya MR és CT negatív lett, de ekkor már allandósult a szédülés, kettőslátás, szapora szívdobogás.Kiderült, hogy pajzsmirígy túlműködésem volt (4 hónapja nem szedek már gátlószert)túlvagyok egy ujabb trentálós infúziós kurán, rendszeresen szedek betasercet2X24mg, nootropill 1200mg 2X1tbl.2011.bed Dr Somlai Judit Főorvosnő látott, aki ujabb kiviszgálást javasolt.Neurológián ujabb MR, MR Angió készült.Koponya Angió negatív.Nyaki gerinc minimális eltérést mutatott. A TH gerinc kontrasztos MR szintén.Lumbálás negatív lett. Amire a neurológus gyanakodott endokrin miopátia, vagy sklerózis multiplexet nem tutták igazolni, mint mást sem ami a panaszaimat magyarázná.Készült egy ENG és EMG ennek a véleménye: az ENG vizsgálat alapján polyneurophatia nem igazolható. Az EMG alapján inkább neurogen laesiora jellemző el-fiz eltérések láthatók. A Főorvosnő jelenleg még kivizsgálás alatt tart.Ő anyi vénás keringési zavar lehetősége merült fel és Hashimotó féle thyreoditis hátterében autóimun betegség és nyaki nyirokcsomó megnagyobbodás tapasztalható.Készült ujabb vérvizsgálat: CMV IgG kimutatás ELFA (Bio Murexin) érték: 34UA /ml minősítés: pozitív CMV IgM ELFA (Bio Murexin) érték: 0, 160 minősítés:negatív HIV Uni-Form II. Ag/Ab Vironostika (Bio Murexin) érték: negatív Hepanostika HBsAg ULTRA érték: negatív Anti HBs totak ELFA (Bio Murexin) érték:<5mUI/ml AntinHBc total. II.ELFA (Bio Murexin) érték:2 minősítés: negatív HCV antitest kimutatás ELISA (Murex) érték: negatív Treponema pallidumAT kimutatás ELISA (Bio Murexin) érték: negatív EBV early antigén elleni IgG kimutatás ELISA érték:pozitív EBNA IgG kimutatás ELISA (DiaSorin) érték:pozitív EBV VCA IgG kimutatás ELISA (DiaSorin) érték:pozitív EBV VCA IgM kimutatás ELISA (DiaSorin) érték:negatív Glukóz 5, 6 mmol/l (3, 1-5, 6) Karbamid 4, 3mmol/l (1, 7-8, 3) Kreatinin meghatározás 97umol/l (62-106) eGFR >60(ml/perc)/l, 73m2 Összfehérje 76, 6 g/l (66, 0-87, 0) Albumin 52, 9 g/l (38, 0-51, 0) GOT 24 U/l (0-37) GPT 54 U/l (0-42) LDH 344 U/l (240-480) Gamma-glutamil-transzferáz 36U/l (11-60) Alkalikus foszfatáz 215 U/l (80-306) Össz.bilirubin 10, 0 umol/l (0, 0-24, 0) Összkoleszterin 6, 2 mmol/l (0, 0-5, 0) HDL koleszterin 1, 25 mmol/l (1, 00-1, 60) LDL koleszterin 4, 45 mmol/l (0, 00-2, 60) Triglicerid 1, 10 mmol/l (0, 00-1, 70) Nátrium meghat. 141 mmol/l (135-148) Kálium meghat. 4, 7 mmol/l (3, 6-5, 4) Klorid meghat. 104 mmol/l (95-105) C reaktív fehérje meghatározás 0, 56 mg/l (0, 00-5, 00) Fehérvérsejtszám 5, 92 G/l (4, 00-10, 00) Neutrofil 63, 300% (45, 000-70, 000) Lymfocita 25, 200 % (20, 000-40, 000) Monocyta 6, 100 % (0, 000-10, 000) Eosinofil 4, 900 % (0, 000-6, 000) Basofil 0, 500 % (0, 000-1, 500) Neutrofil abszolult értéke 3, 750 G/l (1, 500-7, 000) Lymfocita abszolult értéke 1, 490 G/l (1, 000-3, 700) Monocyta abszolult értéke 0, 360 G/l (0, 000-0, 700) Eosinofil abszolult értéke 0, 290 G/l (0, 000-0, 400) Basofil abszolult értéke 0, 030 G/l (0, 000-0, 100) Vörös vértest 4, 77 T/l (4, 30-5, 60) Haemoglobin 144 g/l (130-170) Hematokrit 0, 418 L/l (0, 400-0, 500) MCV 87, 6 fl (80, 0-100, 0) MCH 30, 2 pg (28, 0-34, 0) MCHC (ált.Hgb koncenráció) 344 g/l (320-360) Thrombocyta 177 G/l (150-350) MPV(átlagos thrombocyta térfogat)10, 9 fl (9, 4-12, 6) RDW (vvt eloszl. görbe) 12, 6 % (11, 0-16, 0) INR 1, 03 (0, 85-1, 15) Aktivált parciális thromnoplasztin idő 30, 0 sec (26, 0-36, 0) Thrombin idő meghat.20, 9 sec (16, 0-21, 0) Fibrinogén meghat. 2, 64 g/l (2, 10-4, 00) Antithrombin-III meghat. 101 % (75-125) Protein C Global 0, 54 (0, 80-2, 00) APC-R 1, 2 (2, 0-6, 0) Protein C 139 % (70-140) Protein S 62 % (58-128) Lupus antikoaguláns szűrőteszt 41, 6 sec (30, 5-40, 6) LA vélemény: negatív, megerősítő vizsgálat alapján FII 20210: normál, vad. típus VIII alvadási faktor 116, 1 % (70, 0-150, 0) Professzorúrnak mi lenne a véleménye? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel:B.László

        Dr. Molnár Anna válasza a hematológia témában

        Kedves Kérdező! Ezek szerint ez már a többedik levélváltásuk Tanár Úrral. Véleményem szerint, ha azt kérdezi, hogy kell-e Syncumart szednie, akkor a válasz az, hogy nem feltétlenül, de baja nem származik belőle. Ha abbahagyja, akkor a Aspirint feltétlenül szedjen. A kivizsgálások pontosan nem tudom mit céloztak meg, mindenestre eltérés nélküliek. Ha agyi infarktusa volt, akkor a vérnyomás, vércukor és a koleszterin szint normál értéken tartása kiemelten fontos. Amennyiben a kettős látás miatt voltak vizsgálatai és a kettős látása elmúlt, úgy a fentieken túl teendőt nem igényel, a pajzsmirigy betegség okozhatta. Amennyiben kettős látása továbbra is fennáll, további vizsgálatok szükségesek attól függően, melyik ideg, vagy izom bántalma okozza a kettőslátást. Ezek oka és vizsgálata szerteágazó, forduljon bizalommal a kezelőorvosához!


        Dr. Molnár Anna, gyermekgyógyász, onkológus szakorvosjelölt
        gyermekgyógyász Itt kérdezhet

        Dr. Molnár Anna

        Kérdés: 2012. február 10., 19:15; Megválaszolva: 2012. február 27., 18:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben: