Trombocita kezelés

Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogyha vérlemezkéket kell kapnom (trombocita kezelés) és a vércsoportom 0 RH pozitív, akkor ilyen esetben a donorom csak 0 RH pozitív lehet, vagy elég, ha RH pozitív (tehát lehet A vagy B) . Köszönettel, Nóra

Dr. Tomonkó Magdolna válasza vérlemezke témában

Kedves Kérdező!

A trombociták felszínén AB0 vércsoport antigének vannak, bár kevesebb számban, mint a vörösvérsejtek felületén, Rh géneket viszont nem hordoznak.

A trombocita készítményeket azonban nem lehet teljesen megtisztítani a vér többi sejtjétől, immun folyamatok kiváltására pedig a minimális "szennyezésképpen" előforduló vörös és fehérvérsejtek is alkalmasak.

Ezért az az optimális, ha csoport azonos készítményt kap a beteg (AB0 és Rh egyezés van) , de ha ez nem megoldható, kaphat a beteg AB0 rendszerben nem egyező trombocitákat is. Ebben az esetben viszont a vérplazmát teljesen el kell távolítani a készítményből, és vagy sóoldattal kell pótolni, vagy olyan vérnek a plazmájával, ami megfelelő a betegnek.

Üdv: dr Tomonkó Magdolan

Kérdés: 2012. február 03., 09:56 ;Megválaszolva: 2012. február 07., 12:19
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Thrombocita hiányos állapot...
2011. augusztusában állapították meg, a thrombocita hiányos (47) állapotot ITP, amelyet 32mg Medrol szedésével próbáltak kezelni, amelyet két hét...
trc eredmény
Tisztelt Doktor Nő/Úr, nemrég levelet írtam, hogy aggaszt hogy mindig eltér a referenciatartománytól (150-350) a Trc eredményem, tavaly 435 volt...
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek