• Trombocita kezelés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogyha vérlemezkéket kell kapnom (trombocita kezelés) és a vércsoportom 0 RH pozitív, akkor ilyen esetben a donorom csak 0 RH pozitív lehet, vagy elég, ha RH pozitív (tehát lehet A vagy B). Köszönettel, Nóra

        Dr. Tomonkó Magdolna válasza a vérlemezke témában

        Kedves Kérdező! A trombociták felszínén AB0 vércsoport antigének vannak, bár kevesebb számban, mint a vörösvérsejtek felületén, Rh géneket viszont nem hordoznak. A trombocita készítményeket azonban nem lehet teljesen megtisztítani a vér többi sejtjétől, immun folyamatok kiváltására pedig a minimális "szennyezésképpen" előforduló vörös és fehérvérsejtek is alkalmasak. Ezért az az optimális, ha csoport azonos készítményt kap a beteg (AB0 és Rh egyezés van), de ha ez nem megoldható, kaphat a beteg AB0 rendszerben nem egyező trombocitákat is. Ebben az esetben viszont a vérplazmát teljesen el kell távolítani a készítményből, és vagy sóoldattal kell pótolni, vagy olyan vérnek a plazmájával, ami megfelelő a betegnek. Üdv: dr Tomonkó Magdolan


        Dr. Tomonkó Magdolna
        háziorvos, transzfúziológus Itt kérdezhet

        Dr. Tomonkó Magdolna
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2012. február 03., 09:56; Megválaszolva: 2012. február 07., 12:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: