• marfarin szedése

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Marfarin szedésénél egyes élelmiszerek hígítják, sűrítik, semlegesítik a gyógyszert. Szeretném ha lenne egy ilyen táblázatom, de sajnos sehol nem kaptam ilyet.Egyszerű szórólapos tájékoztató nagyon kevés információt tartalmaz és nem egyértelmű. Mivel helyettesíthető a gyógyszer? ˛/Anyósom magas vérhígítási szint mellett is strogot kapott. / A családban többen is ilyen gyógyszert szedünk. Tisztelettel várom válaszukat

        Dr. Szanyi Andrea válasza a alvadásgátló témában

        Kedves Kérdező! A Marfarin ( warfarin) nem helyettesíthető. Másik, Magyarországon forgalomban levő vérhígító a Syncumar( acenocumarol). Utóbbira még inkább jellemző, hogy az élelmiszerek K vitamin tartalma befolyásolja hatását. Jól beállított vérhígitó gyógyszer mellett a stroke (embolia, trombózis) előfordulása minimálisra csökkenthető. A leveles zöldségfélék (spenót, saláta, káposzta, brokkoli, paradicsom ), a gyümölcsök közül pedig az avokádó az olajok közül a margarin és a szójababolaj nagy mennyiségben tartalmaznak K1-vitamint. Tél végén, kora tavasszal fordulhat elő, hogy a kisebb K1-vitamin-kínálat miatt csökkentenünk kell az addig adott kumarin dózisát. Kerülni kell az igen nagy K1-vitamin-tartalmú leveles zöldségek túlzott egyszeri fogyasztását is. Nem érdemes a diétát túlzottan hangsúlyozni, vegyes étrend mellett, a fent említett zöldségek nagyobb mennyiségben való fogyasztása kerülendő. Aki alvadásgátlót szed, az ne fogyasszon egy napon belül többféle K-vitamin tartalmú ételt, pl. spenótot tükörtojással, vajaskenyeret paprikával, paradicsommal, stb. Minél több zsírt fogyasztunk étezéskor, annál több K-vitamin szívódik fel. Mindenképpen odafigyelést igényel, ha az alvadásgátló gyógyszer szedése mellett új gyógyszer kerül beállításra. Nagyon sok gyógyszerről ismert, hogy az INR, a prothrombin szintjét befolyásolják.


        Dr. Szanyi Andrea
        belgyógyász, háziorvos, geriáter Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Szanyi Andrea

        Kérdés: 2012. január 29., 10:57; Megválaszolva: 2012. január 31., 19:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Kedves Doktornő! Remélem így már látszik a labor lelet:)