• Meddig kell véralvadás gátlón élnem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt doktor Úr/Nő! 2011.08.05..-én, a szülés előtt 3 nappal mélyvénás trombózis volt a bal lábamban. Rög lebegés miatt 3 hétig kórházban feküdtem. AZóta Clexane 0, 6 inejkciót szúrok 2-szer szoptatás miatt. Vérvételre nem, UH-ra 3 különböző városban mentem, ahol épp volt, aki vigyázzon a babára. Elég eltérőek voltak az eredmények, megfogalmazások. Most Budapesten: jan.20.-án:"A vena tibialis posteriornak megfelelően a nyom. érz. területén kisfoku körkörös vena fal megvastagodás ábr. Thrombus, occlusió itt sem mutatható ki. Ill. 2, 5 hónappal a trombózis után hajlamvizsgálatot néztek (CLexane-t akkor is adtam) ERedménye: Thrombophylia kivizsg. során Protein C, Protein S ATIII hiány, FV III, emelkedés, anti-foszfolipid sy nem igazolódott, ami intr. faktor hiányra utal. Az enyhe risztocetin kofaktor akt. csökk. csak nem 0vcs. esetén (A poz. a vércsoportom) tekinthető csökkentnek, ebben az esetben vonWillebrand lehetősége merül fel, aminek hátterében a hypothyreosis is állhat. Határeset APC. rez. miatt ism. ill. FV Leiden javasolt, Prothrombin gén mut. kimutatásával." HAematológiára egyszer jutottam el, akkor mondták, hogy élethosszig véralvadáásgátlás kell, mert fiatal vagyok (26 éves), de ha érdekel megnézhetik, van-e hajlamom. Többet nem is mentem vissza, mert barátnőmnek megnézték, mikor már elmúlt a trombus és nem szedett gyógyszert és nem volt hajlama, és nem hígítják azóta se a vérét. AZ ő orvosához pestre a baba miatt nem jutok el. 1. A leletek alapján leállhatok a véralvadás gátlóról vagy folytassam az APC rez. miatt? 2. Nem fals ez a 2, 6-os APC rez. határérték, 2, 5 hónappal a trombus után, ami akkor még csak kezdeti meszesedést mutatott? 3. Mikor folytassam, ha kell a hajlam vizsgálatot? 4. Nem a baba nyomhatta a vénát? Már a 4. hónaptól nagyon fájt a bal lábam. (4100, faros, császáros) hypotieriosisom van. nagyon fáj a bal lábamnál az említett véna tibialis, ez még javulhat? mitől? krónikus vastagbél gyull. volt gyerekkoromban.

        Dr. Váróczy László PhD válasza a alvadásgátló témában

        Tisztelt Érdeklődő! Célszerű volna megismételni az APC rezisztencia vizsgálatot. Ha negatív, 6 hónap elteltével abbahagyható a vérlavadásgátló kezelés. Ha a vizsgálat eredménye egyértelműen pozitív, akkor folytatni kell.


        Dr. Váróczy László PhD
        belgyógyász-hematológus Itt kérdezhet

        Dr. Váróczy László PhD

        Kérdés: 2012. január 27., 19:03; Megválaszolva: 2012. január 30., 20:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm Doktornő 38 éves vagyok és igazándiból semmi bajom sincs általában soha. Rendszeresen járok mellszűrésre, melanóma szűrésre, rákszűrésre nagyon figyelek magamra. Egy bajom van refluxom van ami rengeteg gondot okoz,torok-és...