litaril mellékhatási fokozodnak mit tegyek

2002 ben derült ki hogy hogy essentialis trombocitozisom van, 1 db aszpirin100 szedtem naponta, 2009re elérte a 725000 a trombocitaszám, litarilt irtak fel, napi egyet szedtem 2010 tol 1 és 2 napi kapszula lett feírva 2011 dec20 án rosszullettem, hirtelen szájszárazság, hidegrázás, szédülés, hányinger fejfájás lépett fel, azóta tart ez az állapot, tegnap már nagy foltok is megjelentek a karomon, a kezelo orvosom koponya CT t hasi uh t javasolt, akkor 728e ma 582000 a trombocita, szerintem pedig csontvelo mintat kellene venni, meddig szedhetem igy a Litarilt? mi van helyette? Hol végeznek ma Mo on csontvelőátültetést, át mehetek e másik rendelőbe ha itt nem kezelnek megfelelően, nagyon megvagyok ijedve egyedül nevelem 8 és fél éves kisfiamat 50 éves vagyok, meddig tudok dolgozni ha ilyen rosszul vagyok? Kérem segítsenek tanácsokkal, előre is Köszönöm

Dr. Váróczy László PhD válasza thrombocyta témában

Tisztelt Érdeklődő!

Mivel Ön az életkora (50 év) alapján fiatalnak számít és a vérlemezkeszáma sem érte el soha a kritikus 1 milliós értéket, véleményem szerint nem feltétlenül indokolt a Litalir szedése, az Aspirin önmagában is elegendő lehet. Ugyanakkor azt is meg kell jegyeznem: ha már 2 éve szedi a Litalirt, nem tartom valószínűnek, hogy az említett tünetek e gyógyszer mellékhatásai. Essentialis thrombocytosis esetén sem a csontvelő-vizsgálat, sem a csontvelő-átültetés nem indokolt, ugyanis a betegség a vér vizsgálatával is diagnosztizálható, a transzplantáció pedig egy igen agresszív, sok mellékhatással járó beavatkozás, mely az Ön esetében több hátránnyal, mint előnnyel járna.

Kérdés: 2012. január 14., 15:56; Megválaszolva: 2012. január 24., 21:16
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Vérkép
Tisztelt Címzett! Orvosi vizsgálaton vettem részt ahol nem kaptam meg az alkalmas minősítést, mivel a thrombocyta számom nem érte el a minimumot....
Trombocitaertek
Jo napot mar multkor jeleztem maguknak kerdesbe azota voltam haziorvosnal o beutalt hematologiara de csak majus 3 ra kaptam idopontot es picit aggodom 103 a...
Tro! bocita ertek
Magas thrombocyta szám (2)
Kedves dr. Ujj Zsófia Ágnes! Előző levelembol kimaradt az alap betegségem, ami az asthma bronchiale, illetve.thyreoidectomia totál műtét történt...
Thrombocytaszám 490. 000 MPV 9, 5, RDW...
Elnézést szeretnék kérni, hogy kérdésemmel fordulok Önökhöz, de rendszeresen járok vérvételre.ilyen eredménnyel nem találkoztam 40 éve vagyok...