Thrombocita hiányos állapot lehetséges gyógyítása

2011. augusztusában állapították meg, a thrombocita hiányos (47) állapotot ITP, amelyet 32mg Medrol szedésével próbáltak kezelni, amelyet két hét múlva 64mg-ra emeltek. A kezdeti tr. szám emelkedése után visszaesés következett be és a gyógyszer mellékhatásaként májfunkció értékek jelentős romlását tapasztalták. Az egyéb vizsgálatok (UH, Hepatitis stb.) nem erősítették meg a májfunkció értékek romlásának okát. A csontvelő mintavétel vérképzőszervek működését jelzik. A Medrol szedését abbahagyatták, jelenlegi tr. szám 57 és lépeltávolítást javasoltak. Jelenleg semmilyen gyógyszert nem szedek, viszont erős, időnként elviselhetetlen ízületi gyulladás és fájdalmaim vannak (derék, hát, gerinc) . Kérdésem: A lépeltávolításon kívül van-e lehetséges megoldás illetve ha továbbá sem egyezek bele a műtétbe, van-e valamilyen következmény esetleg veszély a betegségre vonatkozóan? Köszönettel. Várom válaszukat!

Dr. Váróczy László PhD válasza vérlemezke témában

Tisztelt Érdeklődő!

A Medrol mellett még számos egyéb gyógyszer szóba jön az ITP kezelésében, ezek egy része igen drága és nehezen hozzáférhető. Sajnos végleges gyógyulást egyik sem eredményez. Figyelembe véve az Ön életkorát, magam is a lépeltávolítást tartom a legjobb döntésnek, mert ez a betegek legalább 60 %-ában a trombocitaszám tartós normalizálódását eredményezi. Az ízületi panaszainak valószínűleg semmi köze nincs az ITP-hez.

Kérdés: 2012. január 08., 20:21 ;Megválaszolva: 2012. január 14., 22:29
Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések
Trombocita kezelés
Tisztelt Doktorúr/Doktornő! Érdeklődni szeretnék, hogyha vérlemezkéket kell kapnom (trombocita kezelés) és a vércsoportom 0 RH pozitív, akkor...
trc eredmény
Tisztelt Doktor Nő/Úr, nemrég levelet írtam, hogy aggaszt hogy mindig eltér a referenciatartománytól (150-350) a Trc eredményem, tavaly 435 volt...
Kék folt a lábszáron
Magvas vvt
Magasabb értékek