Laboreredmény kreatin kináz

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! Segítséget szeretnék kérni férjem december elején készült laboreredményének értékeléséhez. A férjem, nem nagyon jár orvoshoz, azért évente igyekszem őt elcitálni legalább egy laborba. Orvosunk meg is nézte a most dec.-ben készült laboratóriumi lelet értékeit, azt mondta, hogy nem lát semmi problémát, csak a májfunkció működés magasabb kicsivel a szokásosnál. Én azért itthon átfutottam és a net-en rákerestem az egyes magasabb értékekre. GPT 47U/L a 0-45 képest, Össz Bilirubin 23, 1umol/L az 5-21 képest, Klorid 100mmol/L 101-109 képest, a Limfocita: 51% 20-45%-hoz képest ami nagyon magas az a Kreatin-kináz érték: 401U/L érték 24-195 képest Neutrofil: 37, 6% 45-70 képest. Utánaolvastam kicsit a kreatin-kináznak, és eléggé megijedtem, mert azt írták, hogy vagy a megerőltetett izomzat okozhat magasabb értéket, vagy szívinfarktus gyanúja is felmerülhet. A férjem ülőmunkát végez, és nem igazán mozog, azon kívül, hogy 2hónapja nem autóval jár, hanem tömegközlekedéssel, így minden nap gyalogol legalább valamennyit, és ezen kívül 4-5 hete fogyókúrázik, és mostanra 7-8kg-ot sikerült le is adnia. 182cm magas és most 84kg. Azt szeretném megkérdezni, hogy a fent felsorolt eltéréseket tartalmazó lelet mellett, kell e aggódni szívinfarktus, vagy egyéb súlyosabb betegség lehetősége miatt, szükséges lehet-e egy komolyabb kivizsgálás, utánajárás? Segítségét és mielőbbi válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Fazekas Vivien

Dr. Tomonkó Magdolna válasza laboreredmény témában

Kedves Kérdező!

a laborleleteket mindig a panaszokkal összevetve lehet értékelni. Ha férjének nincsenek mellkasi panaszai, nem valószínű, hogy szív eredetű lenne a kreatin kináz szint emelkedés. Laborvizsgálattal viszont megállapítható a szív eredetű és izom eredetű rész szintje is, ez fontos információ lenne.

Kreatin kináz emelkedéssel epehólyag megbetegedés is járhat, tisztázni kellene, nincs-e epeköve a férjének, az tünetmentesen is okozhat enzimeltérést.

Kivizsgálásra mindenképpen szükség van, ha az epehólyagnál nincs eltérés, az izmok gyulladásos állapotait kell kizárni.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2011. december 19., 13:51; Megválaszolva: 2011. december 22., 18:35

Kérdések és válaszok: Hematológiai megbetegedések

Magasabb értékek
Labor eredmény
Tisztelt Dr.nő! Vérvételi eredményem: glukóz: 8.8, habg: 7.9, karbamid: 11.1, kreatinin: 84, egfr: 86, húgysav: 492, nátrium: 135, kálium: 4.8...
Antitrombin eltérés aggaszt
Tisztelt Doktor Úr/Nő! 21 éves lányom vérvételi eredményében két eltérést találtam: MCH 27, 80 és Antitrombin- III aktivitás meghatározása 1...
Három eltérés ismétlődik a...
Kedves Doktonő Doktor úr/nő! Ma kaptam a kezembe a nagy labor eredményemet és feltünt, hogy az utolsó három laborvizsgálat során szinte mindig...
Mire utal a magas karbamid érték?
Mire utal az elfogadottnál egy kicsit magasabb karbamid érték? karbamid 8.8 mmol/l 1.7 8.3 cholesterin 5.7 mmol/l 3.9 5.6 viz.fehérje:...