Puffadás

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni, egy általános de biztos sokakat érintő problémáról. Két éve epekövesség miatt műtétileg eltávolították az epehólyagomat, ami a többszöri görcseimre ezidáig megoldást jelentett. Úgy 5 hete gyomorszájban jelentkező tompa, de folyamatos fájdalmat követően a hasam hatalmas méretűre képes felpuffadni, étkezésektől függetlenül, amit aztán természetesen egy egész napos kellemetlen büffögés követ. A puffadás olyan mértékű, hogy a reggeli ruhám már délutánra gyakorlatilag kicsi lesz mire a munkahelyemről hazamennék. Átlagos laikusként több megoldást próbáltam már, a teljes kiéheztetéstől kezdve, a tejmentes, az élesztő mentes, és természetesen a zsírmentes diétákat is. A laboreredményem teljesen normális volt, a hasi UH. is csak a meglévő gézokat jelezte. Gyógyszerek közül is beszedtem mindent amit a szakemberek mondtak. Kérem, a Doktornő tanácsát, illetve hogy esetleg milyen betegségeknek tudnék utána olvasni, hogy ez az egyszerű, de mégis nagyon kellemetlen tünetem elmúljon. Türelmét köszönöm: Melinda

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a puffadás témában

Kedves Melinda! Két ok jön szóba panaszai kapcsán. Az egyik, az, hogy a hasnyálmirigye nem működik jól, ezért az emésztés kifejezetten zavart szenved, és a vastagbél baktériumok viszont az emésztetlen ételt erjesztik, ezért nagy mennyiségű gáz keletkezik. Ún. hasnyálmirigy működési tesztet szükséges csinálni, melynek során keményítőt és cukrot is itatunk pácienseinkkel, és azt vizsgáljuk a vérből, hogy a cukor megfelelően elbomlott és felszívódott-e. A másik ilyen vizsgálat a széklet emésztettség vizsgálata, mennyire található a székletben zsír, rost, vagy keményítő, ebből is következtetni lehet a mirigy működésének zavarára. A gázképződés másik oka lehet kóros baktériumoknak a vastagbélbe, vagy/és a vékonybélbe történő betelepülése, ami szintén erjesztő és ennek következtében gázképző folyamatokkal járhat. Ennek tisztázására javasolt az ún. H2 kilégzési teszt, ami nemcsak a tejcukor érzékenységet tudja igazolni, hanem a kóros baktériumok jelenlétét is.

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2010. július 24., 14:15; Megválaszolva: 2010. augusztus 05., 10:09
Kérdések és válaszok: Haspuffadás
SIBO vagy sem?
Tisztelt Dr Plósz János! Laktuloz kilégzésem eredménye: 40percig 0, 60-nál 21, 80-nál 24, 100-nál 31, 120-nál és 140-nél pedig 34. Az orvos nem...
Milyen hasi problémára utalhat ?
Jó napot! 4 hete kezdődött jobb oldalt hasamban/oldalamban enyhe fájdalom ami néha a bal oldalra is át terjed, de nem zavaró a minden napjaimban...
Bal oldali alhasi fájdalom
Kedves Doktor Úr. már korábban is írtam. Azóta gyomortükrözésen volta. REflux és epés refleux lett megállapítva. Most az alhasam fáj...
Hasi keringés
Tisztelt Doktor Nő! Évek óta refluxxal is küzdök. Vékony testalkatú nő vagyok. Nagyon sokszor érzem a hasamban az aorta lüktetését...
Haspuffadás Székelés után
Kedves Doktor úr Panaszaim több mint félve fent állnak.Székelés utáni nagyon erős haspuffadással kezdődött de ez mindig helyre is állt 1-2 óra...