Izomrendellenesség

Tisztelt Szakértő! Terhességem 5. hetében ciprofloxacin tartalmú antibiotikumot szedtem. (Nem terveztük, nem feltételeztük, hogy várandós vagyok). Miután kiderült állapotom, kétségbe estem, hiszen a gyógyszer betegtájékoztatóján szerepel, hogy az állatkísérletekben károsította az utódok terhelésnek kitett ízületeit. Akkor a nőgyógyász eloszlatta kételyeimet, megnyugtatott, hogy semmi gond nem lehet. 9 hónappal ezelőtt erős, egészséges 10/10-es Apgar értékű csecsemőm született. Szépen fejlődött és fejlődik ma is, de 2 hónaposan kiderült, hogy axiális hipotóniája van, és hogy a végtagi izomműködés is kissé csökkent. Gyógytornát javasoltak, melynek köszönhetően 7 hónapos korára utólérte kortársait felült, mászott. 8 hónaposan felállt, 9 hónaposan kapaszkodva lépegetni kezdett. Értelmi károsodását neurológus főorvos úr kizárta. Mosolygós, szociálisan érett, két kézzel manipulál, pápát integet stb. Azonban mászás közben még most is gyakran kiül egy -egy pillanatra, néhány lépés után le leül. Háta még mindig gyenge A Neurológiára már nem kell tovább járnunk. A kérdésem az lenne, hogy a hipotóniáját okozhatta-e a gyógyszer és ha károsította az ízületeit azt milyen szakorvos tudja kideríteni, milyen szakrendelésre vigyem el? Illetve, hogy fennállhat-e a veszélye, hogy később jelentkezik akár halálos izomsorvadás, vagy járásképtelenség? Válaszát tisztelettel köszönöm

Dr. Felszeghy Enikő válasza hypotonia témában

Kedves Kérdező! A panaszok hátterében nagy valószínűséggel nem gyógyszerhatás áll, de ezt 100%os biztosnsággal természetesen nem lehet kizárni. Ennek ellenére az, hogy most rendben van, arra utal, hogy a későbbiekben sem valószínű, hogy panaszuk lesz.

Megválaszolva: 2011. április 21.

Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek

Hypotonia és haemangioma összefüggése
Kisfiam 16 hónapos és még nem jár segítség nélkül. Járássegítővel megy pár lépést és oldalaz a bútorok mentén, de önállóan nem jár és még nem is áll meg...
Felnőtt kori hipotónia
Születésemkor hát- és törzsizom hipotóniával diagnosztizáltak. Gyógytorna és úszás segítségével szüleimnek sikerült normális szintre hozni és tudtam járni,...
Fejrángatás es fejhátracsapás
Tisztelt Doktornő! Kisfiam, aki 1 éves elkezdte rángatni a fejét vízszintes irányban és ha ilyenkor felemeljuk meg hátra is csapja a fejét. Elég ijesztő...
Bexsero oltás tárolási hiba
Kedves Dr. Hanga! Az lenne a kérdésem, hogy lehet e valami baja a bexserot oltásnak ha 1 vagy 2 napig nem ment a hűtőnk és mi nem vettük mert nem...
Baba fejfájás
Kedves Dr. Nő! Van egy 18 hónapos lányom, az elmúlt időben nagyon elkezdet hunyoritani elvittük szemészetre ott mindent rendben találtak. Viszont a hunyoritas...
Kisgyermek emelkedett lymphocyta érték
Tisztelt Szakértő! Gyermekem novemberben lesz 5 éves, gyermekorvosi javaslatra teljes labort csináltattunk, melynek eredményét mellékelem. A vérkenet...