3*500mg antibiotikum 3 évesnek?

Tisztelt Szakértő! 3, 5 éves kislányom arcüreggyulladása nem gyógyult meg teljesen a 10 napos 3*6ml Aktil Duo kúra után (hurutos köhögés és bőséges átlátszó, kicsit zöldes váladék megmaradt) . 2, 5 hete hagyta abba a fenti gyógyszert, 1 hete újra arcüreggyulladás+középfülgyulladása lett. A fülész kicsit tanácstalannak látszott és 20 napos Duomox 500mg kúrát írt fel neki, 3 tabletta/nap. A használati útmutatóban feltüntetett értékeknél ez jóval magasabb a házi gyerekorvos szerint tönkreteszi a bélflóráját (főleg hogy nyáron volt egy "megmagyarázhatatlan" 4 hetes hasmenése) . Nem tudom mi tévő legyek, adjam ezt a nagy dózist, vagy keressek fel egy másik fülészt, tanácsért? Nagyon aggódom és nem szeretném tönkretenni kislnáyom szervezetét (már így is 14 antibiotikus kezelése volt életében +orrmandula műtét decemberben) . Köszönöm válaszukat, egy nagyon aggódó anyuka

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Csáki Csilla válasza fertőzés témában

Kedves aggódó anyuka!

Aggodalmát jogosnak érzem. Én sem támogatnám a 10 napos Aktil Duo (=amoxicillin plusz klavulánsav) kezelés után gyakorlatilag ugyanazzal a hatóanyaggal (Duomox=amoxicillin) az ismételt antibiotikus kezelést. A dózis 3 évesnek a Duomoxból 2-3x250 mg/nap. Javaslom amennyiben van lehetőségük, másik fül-orr-gégész felkeresését. Arcüreggyulladásban és középfülgyulladásban sem indokolt feltétlenül az azonnali ismételt antibiotikus kezelés, lehet próbálkozni 4-5 napig antibiotikus orrcseppel, fülmelegítéssel és gyulladáscsökkentő, pl. Cataflam csepp adásával. Illetve, sokszor az önmagában adott antibiotikum az orrcseppezés, infralámpázás nélkül nem is oldja meg a problémát, csak megint elodázza egy pár hétre! A sok antibiotikum miatt feltétlenül adjon kislányának hosszabb ideig, kb. 1-2 hónapig folyamatosan probiotikumot, ez az immunrendszert is támogatja!

Kérdés: 2011. február 22., 22:08; Megválaszolva: 2011. február 24., 15:26
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél