Emelkedett GOT érték

Tisztelt Válaszadó! Kisfiam enzimvizsgálata során a GOT májenzim (35-ig jó) 42 lett, majd egy hónap elteltével 41-re csökkent. Minden más enzime (GPT, LDH, CK, GGT....) mindkét alkalommal a normál tartományon belül volt. Mi okozhatja nála ennek az egy enzimnek az emlkedettségét? Félek, mert úgy tudom, a GOT/GPT hányados 1 környékén lenne megnyugtató. Házi gyermekorvosunk szerint ilyen alkat (? ) Válaszát köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Anna válasza májenzim témában

Kedves kérdező!

Az izolált GOT emelkedés minimalis, legvalószínűbben ártalmatlan jelenség, rengeteg oka lehet. Követésen, ismételt vizsgálaton túl mást nem igényel.

Talán az egyetlen, aminek érdemes utána menni az a lisztérzékenység. Erről biztos hallott már, ez egy eléggé aluldiagnosztizált betegség. Kezdeti és enyhe formájának figyelemfelkeltő jele lehet a magasabb GOT érték, felborult GOT/GPT aránnyal. Tájékozódó szűrővizsgálata egy vérvétel, melyet érdemes megejteni a legközelebbi kontroll alkalmával.

Kérdés: 2011. január 13., 22:24; Megválaszolva: 2011. január 19., 22:42
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Kiságy, kutacs
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek