• Székelési problémák gyermekkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Úr/Nő!

         

        A problémánk kb. egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor a 22 hónapos kislányom belekakilt a fürdőkádba. Azt gondoltuk, pszihés eredetű a probléma. Utána 2-3 napig is visszatartotta a székletét, fájdalmas volt az ürítés, és a szelek és fájdalmasan távoztak tőle. A probléma 1, 5 hét szenvedés után magától megoldódott, de addig sokat kínlódtunk. A doktornénink által javasolt étrendet folytatjuk, sok folyadékot iszik. Gondoltunk valamilyen étel okozta allergiára is, ezért a tehéntej fogyasztását teljes mértékben elhagytuk, illetve mivel napokig csak kiwimag ürült a szervezetéből, ezt is mellőztük.

        2 hétig minden rendben volt, de egyik napról a másikra újra előjöttek a tünetek, csak sokkal erősebb formában. Az étvágya teljesen lecsökkent, örülök, ha folyadékot tudok belédiktálni., és sajnos látványosan fogyott. A széklete 2-3 nap visszatartás után sem kemény, de fájdalmas, míg kiüríti, és a szelek ismét fájdalmasan távoznak. Lázat is tapasztaltunk nála, és tegnap este óta megy a hasa.

        Utalhat-e ez a tünetcsoport valamilyen betegségre, vagy valóban pszihés eredetű lehet?

         

        Válaszát előre is köszönöm!

        Üdvözlettel:

        Marianna

        WEBBeteg szakértő válasza a székelési panasz témában

        Tisztelt kérdező!

        Fájdalmas székletürítést a kicsiknél általában az okoz, hogy a keményebb széklet miatt a végbél bereped. Ez a repedés vérzékeny és fájdalmas. Többnyire, ha megnézzük a végbélnyílást látszik is, de lehet, hogy a seb bent van, ilyenkor nem láthatjuk. A fájdalom miatt a gyermek visszatartja a székletét, ami így keményebbé válik, és az ürítéskor a berepedés újra sérül. Így egy "ördögi kör" alakulhat ki. Ilyenkor szélketlazítókat adunk, helyi kenőcsök mellett, hogy a seb gyógyulni tudjon. Gyermekénél a jelenlegi lázzal is járó hasmenés nem pszichés gond. Lehet friss fertőzés is, de amennyiben nem szűnik érdemes elmenni gyermek-gastroenterológushoz is, hogy nem áll-e gyulladásos bélbetegség a háttérben.

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-08 17:31:01; Megválaszolva: 2010. március 08., 17:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Férfi inkontinencia
        Tegyen ellene! Töltse le a férfi gátizomtorna füzetet!
        Tiszta orrok, nyugodt napok
        A nemzet háziorvosa
        Várják a háziorvosokról és a nővérekről szóló történeteket.
      • Hirdetés