• Gyermek vérvételi lelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktorúr/nő!

        Gyermekem 8 éves asthma broncitis-ben szenved 3 éves kora óta. Az elmúlt másfél évben a többszöri vérvételi laboreredményein a NEUT ( alacsonyabb legutóbb 39, 7) LYMPH ( magasabb 43, 0) MONO ( magasabb 13, 4). A háziorvos szerint nem kell vele foglalkozni, de a pulmonologus szerint 3 havonta ismételni kell a laborvizsgálatot, illetve figyelnem kell a gyermeket, hogy nincs- e fáradékonysága, vagy nincsennek- e megduzzadva a hónalji nyirokmirigyek. Az az igazság kicsit rémisztő számomra ez az állapot, és mivel a két kezelőorvosunk között sincs egyetértés, szeretnék megkérdezni egy harmadikat. Esetleg van-e még valami amire figyeljek? Sajnos nagyon sűrűn betegeskedik, és az astmás rohamai néha nagyon ijesztőek.

        Tisztelettel várom válaszát!

        Márta    

        WEBBeteg szakértő válasza a vérkép témában

        Tisztelt kérdező!

        A gyermekek fehérvérsejt tipusainak aránya változik annak függvényében, hogy épp milyen egészségi állapotban vannak. A tipusok arányából az orvos következtetni tud, hogy inkább vírus, vagy inkább baktérium okozza-e a fertőzést. Durván azt lehet mondani, hogy a neutrofil sejtek magasabb aránya inkább bakteriális, a lymphocyták aránynövekedése inkább vírus fertőzésre utaal. A monocita arány növekedése speciálisan néhány vírusfertőzésre jellemző, amelyek nyirokcsomó megngyobbodással járnak.

        Ez persze csak durva megközelítés. Ne aggódjon ezek miatt az eltérések miatt, természetesen figyelni kell a gyermekére, de ezek az eltérések változó arányban a gyermekek mindegyikénél előfordulhatnak. Amikor meggyógyul, a vérképének is helyre kell állnia.


        Dr. Bodnár Edina
        bőrgyógyász, onkológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Bodnár Edina
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010-03-06 17:23:36; Megválaszolva: 2010. március 06., 17:23

      • Kérdések és válaszok a témakörben: