• Orrporszívózás és utazás

    Legfrissebb cikkek a témában
     

     

    Tisztelt Doktor nő, Doktor úr!

     

    Van egy 18 hónapos kisfiam, akivel nyáron, július közepén egy hétre Törökországba szeretnénk utazni.

    Ő az utazást követően egy héttel tölti majd be második életévét.

    Abban kérnék segítséget Öntől, hogy kérem írja meg nekem, milyen gyógyszereket vagy egyéb hasznos dolgot vigyek magammal, amire az adott országban szükségeünk lehet gyermekem egészségének védelmében?

    Sajnos nem tudom, hogy Törökországban milyen betegségeket, baktériumokat, vírusokat, fertőzéseket lehet könnyen elkapni akár ételtől, akár víztől, akár bármi mástól, ami az ő kis szervezetére kevésbbé vagy nagyon veszélyes lehet.

    Kérem azt is írja meg nekem, hogy létezik-e valamilyen oltás, amit be kell vagy ajánlott beadatni utazás előtt, és ha igen, akkor mikor, hány héttel vagy hónappal kell beadatni utazás előtt?

    Van még egy problémám.

    18 hónapos kisfiamnál, ha beteg, megfázik és váladékozik az orra, akkor természetesen használjuk az orrporszívót, mert egyedül még nem tudja kifújni az orrocskáját, bár már próbálgatjuk egy ideje tanítani.

    Sajnos nálunk is nagy harc árán tudjuk csak kitisztítatni az orrát, mikor beteg.

    Ez az a fajta műanyag orrszívó, amit a háztartási porszívógépem csövébe kell illeszteni, és így lehet kiporszívózni az orrot.

    Mióta utoljára meg volt fázva és használni kellett a porszívót, ez kb 2 hónapja, én azóta bevezettem, hogy minden este, lefekvés előtt kiszivatom az orrát.

    Ezt ne úgy képzelje el, mint amikor beteg, hogy jó alaposan kiszivatom, hanem csak annyi történik, hogy mindkét orrüreget kb. 10-15 mp-ig, felváltva oda-vissza kiszivatom kicsit, hogy a szilárdabb és a kevésbbé szilárdabb váladékot is kiszívja.

    Ezt azért tezsem, mert azt gondolom, hogy amíg nem tudja egyedül kifújni orrocskáját, addig talán jó neki, ha egy kis segítséggel minden elalvás előtt megtisztítjuk a légutakat, és így talán jobban is tud aludni amellett, hogy könnyebben kap levegőt, nincs akadály és zavaró tényező, mert magamról tudom, hogy előfordul, hogy arra ébredek vagy ha éjjel felébredek érzem, hogy ki kell fújnom orrom, mert van benne kifújnivaló.

    Kérem írja meg, ha ezt rosszul gondolom, és ha ezzel esetleg többet ártok, mint használok, mert férjem azt mondja, szerinte ez rossz dolog és hogy hozzá fog szokni.

    Még annyit szeretnék idefűzni, hogy néha, de csak néha, mikor szivatom az orrocskáját, előfordul, hogy pirosas, véreskés a kiürülő váladék, de nem vér folyik.

    Viszont ezt is tudom magamról, hogy néha nálam is előfordul, hogy orrfújás után azt veszem észre, hogy véres a kifújt váladék.

    Kérem írja meg nekem, hogy ezt az orrszívási szokást megtarthatom-e, amíg gyermekem önmagától ki nem tudja fújni orrát, vagy ártok neki ezzel, mert azt nem szeretném?

    Valamint kérem írja meg azt is, hogy ehhez hozzá tud-e szokni a gyerek, bár az én logikám szerint nem, de sajnos én nem vagyok orvos, biztosra ezt sem tudhatom...

    Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

    Kívánok Önöknek további sok sikert és egészséget!

    K. Katalin

     

     

    WEBBeteg szakértő válasza a fertőzés témában

    Tisztelt Kérdező, kérném, hogy még egyszer írja e kérdését, mert a betűk összekeveredése miatt nem olvasható megfelelően kérdése. Nagyon köszönöm.

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    Dr. Boros Miklós
    általános sebész Itt kérdezhet

    Dr. Boros Miklós
    Tünetellenörző Laborértékek

    Kérdés: 2010-03-06 22:30:09; Megválaszolva: 2010. március 06., 22:30

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Tisztelt Doktornő!7 hónapos ksbabám viselkedése miatt aggódom.Sosem volt egy könnyű természet,de alapvetően elteltek a napok,és közben persze sok sok örömet is okozott.Néhány alap adat róla:52 cm 3500g-al született február 10-én,most kb,...
    A 15 eves fiamnak szalmonellat talaltak a szekleteben a vereben viszont nem. A tünetek 1 hét után-hasmenes, Laz, hasfajas -elmultak viszont nagyon fáj a terde, labfeje. A vereben enyhe gyulladás latszik. CRP 25. Az orvosok fele antibiotikumot akar adni a...
    Jo napot kislanyom ötéves es honaljaban láthatoan a jobboldaliba honalj kozepen picit folotte van egy duzzanat v lehet izom van bedurranva masikba is van de nem akkora es nem szembetünö nem faj semmi de egyik honaljba nagyobb mint masikba
    Kedves Doktorno! Nagyon koszonom az eddigi valaszait mindig rengeteget segitettek!!! ismet lenne egy kerdesem :) Most voltak a lanyok egy eves statuszon vedononel. 74 cm es 8500 g volt ruhaba mindenestol a kislanyunk, szoval olyan 8 korul lehet valojaban...
    Tisztelt Doktornő, Doktor Úr! Kisbabám napokon belül 5 hónapos. Nagyon szépen gyarapszik, már megduplázta a súlyát, minden tekintetben a megfelelő percentilis görbén halad a növekedése. Hátról hasrafordul mindkét irányba, illetve kezdi maga...
    Tisztelt Dr. Laki András! Kislányomról majdnem egy héttel 3 hónapos kora előtt mellkas röntgen készült. Utólag jöttem rá, hogy a röntgen valószínűleg felesleges volt mivel tüdőgyulladás gyanúját zárták ki vele, de a kislányomat ilyen...
    Üdv. Kislànyomon pàr napja megjelent néhàny piros pont,amik vàltoznak,mert a képen màr halvàny rózsaszín közepe sàrgàs,és nagyobb. Egyre több lesz. Mitől lehet?
    Tisztelt Doktor Nö! Kislányom még csak 18 hónapos és egy hete vettük észre a kis mellei mintha nőttek volna, csomót nem észleltünk benne és semmilyen folyás és színelváltozás sincs, érintésre sem fáj neki. Okozhatott -e nála valami...
    Tisztelt Doktor! Kislányom 6.5hós. Kizárólagos anyatejes, és 6hósan megkezdtül a hozzátáplálást. Születése óta szenvedünk a puki kaki helyzettel. Súlya 2880g - 7400g Jelenleg 1hónapja alig eszik, a súlya megállt. Szinte sír ha etetni...
    Üdvözlöm Kedved Doktornő/Doktorúr! 5 éves kisfiam 6. hete shönlein henock purpura nevű betegségben szenved. Szerencsére az enyhébb lefolyású esetek közé sorolható. A következő lenne a kérdésem: Míg tart a betegség a gyereknek adhatok e...