• Orrporszívózás és utazás

    Legfrissebb cikkek a témában
     

     

    Tisztelt Doktor nő, Doktor úr!

     

    Van egy 18 hónapos kisfiam, akivel nyáron, július közepén egy hétre Törökországba szeretnénk utazni.

    Ő az utazást követően egy héttel tölti majd be második életévét.

    Abban kérnék segítséget Öntől, hogy kérem írja meg nekem, milyen gyógyszereket vagy egyéb hasznos dolgot vigyek magammal, amire az adott országban szükségeünk lehet gyermekem egészségének védelmében?

    Sajnos nem tudom, hogy Törökországban milyen betegségeket, baktériumokat, vírusokat, fertőzéseket lehet könnyen elkapni akár ételtől, akár víztől, akár bármi mástól, ami az ő kis szervezetére kevésbbé vagy nagyon veszélyes lehet.

    Kérem azt is írja meg nekem, hogy létezik-e valamilyen oltás, amit be kell vagy ajánlott beadatni utazás előtt, és ha igen, akkor mikor, hány héttel vagy hónappal kell beadatni utazás előtt?

    Van még egy problémám.

    18 hónapos kisfiamnál, ha beteg, megfázik és váladékozik az orra, akkor természetesen használjuk az orrporszívót, mert egyedül még nem tudja kifújni az orrocskáját, bár már próbálgatjuk egy ideje tanítani.

    Sajnos nálunk is nagy harc árán tudjuk csak kitisztítatni az orrát, mikor beteg.

    Ez az a fajta műanyag orrszívó, amit a háztartási porszívógépem csövébe kell illeszteni, és így lehet kiporszívózni az orrot.

    Mióta utoljára meg volt fázva és használni kellett a porszívót, ez kb 2 hónapja, én azóta bevezettem, hogy minden este, lefekvés előtt kiszivatom az orrát.

    Ezt ne úgy képzelje el, mint amikor beteg, hogy jó alaposan kiszivatom, hanem csak annyi történik, hogy mindkét orrüreget kb. 10-15 mp-ig, felváltva oda-vissza kiszivatom kicsit, hogy a szilárdabb és a kevésbbé szilárdabb váladékot is kiszívja.

    Ezt azért tezsem, mert azt gondolom, hogy amíg nem tudja egyedül kifújni orrocskáját, addig talán jó neki, ha egy kis segítséggel minden elalvás előtt megtisztítjuk a légutakat, és így talán jobban is tud aludni amellett, hogy könnyebben kap levegőt, nincs akadály és zavaró tényező, mert magamról tudom, hogy előfordul, hogy arra ébredek vagy ha éjjel felébredek érzem, hogy ki kell fújnom orrom, mert van benne kifújnivaló.

    Kérem írja meg, ha ezt rosszul gondolom, és ha ezzel esetleg többet ártok, mint használok, mert férjem azt mondja, szerinte ez rossz dolog és hogy hozzá fog szokni.

    Még annyit szeretnék idefűzni, hogy néha, de csak néha, mikor szivatom az orrocskáját, előfordul, hogy pirosas, véreskés a kiürülő váladék, de nem vér folyik.

    Viszont ezt is tudom magamról, hogy néha nálam is előfordul, hogy orrfújás után azt veszem észre, hogy véres a kifújt váladék.

    Kérem írja meg nekem, hogy ezt az orrszívási szokást megtarthatom-e, amíg gyermekem önmagától ki nem tudja fújni orrát, vagy ártok neki ezzel, mert azt nem szeretném?

    Valamint kérem írja meg azt is, hogy ehhez hozzá tud-e szokni a gyerek, bár az én logikám szerint nem, de sajnos én nem vagyok orvos, biztosra ezt sem tudhatom...

    Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm!

    Kívánok Önöknek további sok sikert és egészséget!

    K. Katalin

     

     

    WEBBeteg szakértő válasza a fertőzés témában

    Tisztelt Kérdező, kérném, hogy még egyszer írja e kérdését, mert a betűk összekeveredése miatt nem olvasható megfelelően kérdése. Nagyon köszönöm.

    Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.

    Dr. Boros Miklós
    általános sebész Itt kérdezhet

    Dr. Boros Miklós

    Kérdés: 2010-03-06 22:30:09; Megválaszolva: 2010. március 06., 22:30

   • Kérdések és válaszok a témakörben:
    Kedves Címzett, érdeklődni szeretnék, hogy a csatolt képen látható zöld tenyér mitől alakulhat ki?? Mikor előszöt megláttuk a Szent Pantaleon Kórház gyermek osztályán jelentkeztünk vele /ez volt pénteken/, ahol teljes vérképet,...
    Jo napot 5 eves kislanyom fajditja jobb labat van hogy mindkettot de most inkabb jobbat most derult ki par honapja hogy ludtalpas meg kiskora ota van ez hogy felsir ejszaka sokat no egyszerre de az normalis ha csak egyik lab faj lehet komolx baj folyamatosan...
    Tisztelt Doktor Nő/Úr! 7 éves kisfiam laboreredményéről kérdeznék, hogy van-e okom az aggodalomra. Az eltéréseknél utánaolvastam és nem nyugodtam meg az olvasottak alapján. Sőt... Bilirubin total 18.1 qmol/l Neutrophil granulocyta 36.2...
    Tisztelt Doktor(nő)! Kisfiam 4 éves, most kezdte az ovit. Viselkedési beilleszkedési problémák merültek fel, de már óvoda előtt is sokszor volt ilyen jellegű problémánk. Előfordulhat hogy valamilyen endokrinológiai probléma lehet a kiváltó...
    Tisztelt Doktor úr/nő 15 éves lányomnak több mint 3 hete hasmenése valamint visszatero bal oldali hasi fájdalma van. Először sumetrolint.szedett. Labornál.csak triglicerid érték volt magas. Hasi új negatív. Szeklet vizsgálat.eredmenye...
    Tisztelt Doktornő! 12 hetes kisfiam nyakán 3 héttel ezelőtt több nyirokcsomó megnagyobbodott körülbelül borsó méretűre. Akkor orvosunk vérvételre küldte megnyugtatásul. Viszont nem sikerült megnyugodnom. A vérvételi leleten az alábbiak...
    Jo napot/estét! Nos kb 1 hete reggel és nap közben is öklendezni szoktam. Teljesen random és feljön az amit etem ma de csak nagyon kevés. lehetséges lenne hogy Reflux?
    Tisztelt Doktornő! Kisunokám kb.2 hónapja megállás nélkül vakarja mindkét szemét, orrát, és az orr és szem között az arcát. Játszásban, evésben, mindenben zavarja, csak ha alszik akkor nem vakaródzik. Kapott antihisztaminos szemcseppet...
    Tisztelt Doktornő Kislányom 9 éves és mindig is igyekeztem odafigyelni a vegyes és kiegyensíúlyozott táplálkozásra. De ez sajnos nem mindig sikerül bármennyire is szeretném. Kérem véleményezze, Ön szerint megfelelő az a vitamin amit adok...
    Szép napot kívánok jövőhet szerdán lesz 3 hetes a babam hasfajos ugynezki sokat nyogdecsel erőlködik huza a lábát sir de a szeklete nem kemény. Teljesen anya tejes baba a széklete mustársargatol kicsit vilagosabb. kicsit darabos és kicsit...