Reflux betegségem lehet?

Kedves WebBeteg!

A segítségüket kérném a 4 éves kislányommal kapcsolatban.

2008 augusztusában volt 3 éves, addig semmilyen megbetegedése nem volt, aztán szeptemberben kezdte az óvodát. Szinte ugyanannyit volt itthon, mint az óvodában, pár napig járt, aztán felülfertőződött, és újra itthon maradt. Talán házi gyermekorvosunk nem volt elég körültekintő, nem küldött idejében szakorvoshoz, így kislányom fülére húzódott az összes megfázás, folyamatosan fülkürt-hurutja volt, ki akarták venni az orrmanduláját (? orrmandulás bamba arcot vág? ), aztán egy homeopata gyermek fül-orr-gégész gyógyította meg őt, nem kellett kivenni az orrmanduláját, meggyógyult a füle is. Ami az egész oviszezon alatt megmaradt, ha itthon volt, ha oviban, hogy úgy köhögött, hogy már a végén öklendezett is, néha nagyon kevés gyomortartalom is kijött. Aztán márciusra minden elmúlt,  idén egész nyáron semmi baja nem volt! Amikor idén szeptemberben újra kezdődött az ovi, két hét után elkapott valamit, amitől nehézlégzése lett, a hasizmaival préselte kifelé a levegőt, de az általános állapota rendben volt, már tünet nem volt. 3 napot töltöttünk a Tűzoltó utcai kórházban, ahol kapott Ventolint, Atroventet és Singulair-t, amit itthon még 1 hónapig kellett szednie. Szóban obstruktív bronhitis volt a diagnózis, a zárójelentésen már asztma szerepelt. Továbbá Prick teszttel megállapították, hogy poratkára, penészgombára allergiás. Azalatt az idő alatt semmi baja nem volt, míg a Singulair-t szedte, aztán utána minden más tünet nélkül visszatért az öklendező köhögése, és mintha orrhangon beszélne, néha valami szörcsög az orrában, de nem tudjuk porszívóval sem leszívni, nincs benne semmi, néha tüsszent. Amikor visszarendeltek bennünket a Tűzoltó utcába (4 napja), akkor a tüdejét tökéletesen tisztának találta a pulmonológus doktornő, a köhögésére viszont azt mondta, hogy ha nem múlik, akkor GORB betegség irányába kell tovább vizsgálódni.

Kérem szíves visszajelzésüket, hogy lehetséges-e, hogy reflux betegsége van. Az óvodai csoportjában az összes gyerek köhög, hogy öklendezve-e, azt nem tudom, de gyakran betegek, főleg az elsőszülött gyerekek. Számomra laikusként az a furcsa, hogy 3 éves koráig semmi baja nem volt, pont az óvodai szezonban van mindig ez a tünete, és a gyomrát, semmijét nem fájlalja, az általános állapota tökéletesnek ítélhető. Nem panaszkodik, hogy ég a gyomra, fájna a torka, mindent megeszik, és nappal, függőleges helyzetben is produkálja ezt a tünetet, bár általában tényleg lefekvéskor jelentkezik. Amúgy nem? hányós? gyerek, csak egy fertőzés alkalmával hányt élete 4 éve alatt, és csecsemőként sosem bukott soha!

Mindenhol, ahol a neten utána néztem ennek a dolognak, azt írták le, hogy ez az irritatív, makacs köhögés lehet a reflux tünete, főleg, ha éjszaka jelentkezik, de azt sehol nem írják le, hogy amennyiben komoly fülészeti probléma is társul hozzá, akkor mi a helyzet. Főleg egy olyan gyereknél, aki amúgy egészséges!

Kérem szíves visszajelzésüket!

Előre is nagyon köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza a reflux témában

Kedves Kérdező!

A kislánya köhögésének szezonális jellege a GOR betegség ellen szól, de valóban ha valakinél krónikus köhögés áll fenn, akkor érdemes kivizsgálni részletesen illetve keresni azokat a betegségeket, dolgokat, amik ezt a köhögést kiváltják. A krónikus köhögésnek több oka lehet: maga az, hogy állandóan fertőzésnek van kitéve a kicsi az óvodában, lehet egy krónikus arcüreggyulladás, ami be-belobban és különösen fekvő helyzetben, amikor az arcüregből hátracsorog a váladék vált ki köhögést, lehet allergia, lehet GOR is ami van, hogy egyedüli panaszként pl. csak rekedtséget okoz és a garatból a fülkürt segítségével a savas váladék a középfülhöz is feljuthat tehát így magyarázhatja meg a fülpanaszokat, de ugyanakkor vannak olyan gyermekek, akiknek anatómiailag olyan a fülük, hogy hajlamosabbak a fülgyulladásra és egy-egy megfázás kapcsán az orrnyálkahártyaduzzanat ráterjed a fülkürt nyálkahártyájára is és táptalajt ad a baciknak és a fertőzésnek. Tehát részletes kivizsgálás javasolt. Ha már a homeopatiát említette érdemes kipróbálni a Cuprum metallicum 15CH-s készítményt 3x5 golyóval sokszor jótékony hatású az ilyen köhécselésekben, természetesen nem helyettesíti a részletes kivizsgálást.

Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. október 28., 10:27; Megválaszolva: 2009. október 28., 10:27
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Café au lait folt?
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél