Étkezési probléma gyermeknél

T. Doktornő/Doktor Úr! A kérdésemet a keresztfiammal (3 éves) kapcsolatban szeretném feltenni, aki a mai napig nem eszik főtt ételt, inkább csak sós és édes rágicsákat, kenyeret eszik, és talán a virsli az egyedüli, amit megeszik és ami némiképp főtt ételnek számítható. A magassága és a súlya talán csak egy kicsit marad alatta a saját korosztályának, nem mondható azonban kórosan alacsonynak vagy soványnak sem. Értelmi képességei is megfelelnek a vele egyidős gyermekek képességeivel, sőt vannak olyan területek, amelyeken átlagon felüli intelligenciával bír, nevezetesen tudja az összes műszaki cikk nevét és márkáját. Nagyon bele tudja élni magát például egy mosógép dobjának utánzásába, ehhez a mosógéppel megtévesztően azonos hangokat is produkál, ilyenkor nagyon bele éli magát a műveletbe, abból nem lehet semmivel kizökkenteni. Az anyukája aggódik amiatt, hogy esetlegesen nem az étkezési szokásaival van-e összefüggésben az ilyenfajta viselkedés, illetve amiatt is, hogy a főtt étel hiánya nem okozhat-e bizonyos hiánytüneteket, vagy betegségeket nála. Válaszát előre is köszönöm: Marianna

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza étkezés témában

Tisztelt Kérdező!

Összetettebb a probléma attól, hogy erre így megfelelő választ tudjak adni. Fontos pl., hogy a gyermek eszik e zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket fogyaszt e stb.?

Miért nem eszik főtt ételt stb.?

Mindenesetre nyilván akkor nem eszik főtt krumplit, rizset, tésztát, főtt vagy sült húst, húsleveset, bármilyen levest. Ezt semmi esetre sem tartom normális dolognak. Rágcsikákból, virsliből nem tudja fedezni a gyermek a vitaminszükségletét. A magatartásában amit leír talán csak annyi furcsa, hogy nem lehet semmivel sem kizökkenteni a játékából, bár ez lehet a gyermeki játék része is, beleférhet a normálisba. Nem tudom mennyire lehet vele kommunikálni, mennyire lehet vele szemkontaktust teremteni stb., mert ha nem, lehet az autizmus jele.

Mindenesetre azt javaslom, hogy keressenek fel egy gyermekpszichológust és azt kell mondjam, hogy itt nem feltétlenül csak a gyermekkel lehet a probléma, bár nyilván így nem tudom megítélni, csak mint példát írom Önnek, hogy sok esetben a családban zajló súlyos pszichés gondok (pl. nagymama daganatos betegsége, válás stb.) annyira megviseli a gyermeket, hogy így reagál a dolgokra. Érdemes a szülőknek ilyen szempontból is átgondolnia a dolgokat és ha gond van, akkor családterápiára elmenni, mert a gyermek életében az első 7-12 év nagyon fontos, később ebből építkezik a kis szervezete és ez a nem evés, ez az abnormális evés a későbbi életére is ki fog hatni.

Ha ilyen jellegű problémák nincsenek egyáltalán, akkor egy gyermekgasztroenterológust érdemes felkeresni, hogy nincs e valamilyen ételre allergiája, érzékenysége a gyermeknek, mert sok esetben a gyermek automatikusan nem is kér abból az ételből, amire érzékeny a szervezete (ez különösen tejallergiásoknál van így) . Voltak-e már ezzel a problémával kivizsgáláson stb.Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász
Kérdés: 2009. július 09., 11:28; Megválaszolva: 2009. július 09., 11:28
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?