Sürgős segítségre lenne szüksége egy kisfiúnak

Tisztelt Doktornő/Úr!

Egy 13 éves kisfiúnak lenne szükséges segítségre. Hétfőn az iskolából értesítették az anyukáját, hogy beteg. 39 fokos láza volt. Anyukája érte ment, de mire odaért, a gyerek nem tudott lemenni a lépcsőn, nem látott semmit. Másnap romlott az állapota, kórházbe került. Elvégeztek rajta EEG-, CT-, MR-vizsgálatokat. Valamennyi negatív volt. Közben napról-napra rosszabb állapotba került. Ma szombat van és meglátogattuk. Döbbenetes volt, hogy az egy hete még egészséges gyerek milyen állapotban van. Fáj a feje, nem tud összefüggően kimondani egy szót, beszéd közben kapkodja a levegőt. Időnként -hullámokban- könyörög a jelenlevőknek, hogy ne folytogassák. Máskor sír, hogy senki ne menjen el, mert akkor jön a néni és bántja. Elmesélt egy horrorisztikus történetet, veréssel, koporsóval. Nevelt nővérének azt mondta, hogy fölmegy és föntről fog vigyázni rá. Időnként büdöset érez. (Az ajándékba vitt banán szagát ki nem állhatta.)

Tudom, hogy soha senki nem bántotta, az elmondott dolgok hallucinációk, amiktől szenved. Anyukája minden nap ott ül az ágya mellett, de a gyerek másnapra elfelejti és reklamál, hogy előző nap nem volt ott. Mai látogatásunk alkalmával kávét akartam inni autómatából és véletlenül rossz gombot nyomtam meg, csoki lett belőle. A kisfiú megitta és teljes meglepetésemre nevetni kezdett, normálisan beszélt, nem fájlalta a fejét. Nagyjából egy óra múlva újra visszaesett. Sírás, félrebeszélés, majd láthatóan nem látott senkit. Mivel közeledett a látogatási idő vége, megígértük, hogy másnap is megyünk és ihat csokoládé italt. Ekkor még mindíg csak fényt látott és kipattant az ágyból, hogy most vegyünk csokit. (Kedd óta nem tudott felkelni.) Ki kellett vezetni a folyosóra, megitta a csokoládét, visszament az ágyába, holnapra gombát kért és pár perc múlva normálisan elköszönt. Nem tudom, hogy mi lehet a baja, de szöget ütött a fejembe a dolog. Utána néztem a csokoládé hatásának és a réz-ig jutottam. Csakhogy a tünetek nem tudom, hogy nem inkább a sok réz felhalmozódására utalnak-e. Ebben az esetben rosszat teszünk, ha csokit adunk neki. Bocsánatot kérek, hogy ilyen hosszú voltam, de kétségbe vagyunk esve. A kisfiú sportol, eddig egészséges volt.

Előre is megköszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza zavartság témában

Kedves Kérdező!

Sajnos attól tartok, hogy azonkívül, hogy néhány szempontot megosztok Önnel nem igazán tudok segíteni. A leírt tünetek alapján ami felmerült bennem az az encephalitis (agyvelőgyulladás) , komplex partialis epilepszia (nem a szokásos végtagrángatózással járó forma) , mérgezés? / anyagcserezavar, pszichiatriai kórkép lehetősége.

Az elvégzett képalkotó vizsgálatokkal kapcsolatban kérdéses, hogy a tünetek kezdetét követően mennyi idővel történtek, a túl korai vizsgálat esetleg hamis "normalis" eredményt adhat. Visualis kiváltott válasz segíthet a vakság okának tisztázásában (szem? /látóideg? /...) sérülés. Laboratoriumi vizsgálatok az anyagcserezavar/ mérgezés kizárásában segíthetnek. Ilyen irányban esetleg segíthet a környezet, iskolatársak kikérdezése (bár a magas láz a toxikus eredet ellen szól) . A gerincvelői folyadék vizsgálata, képalkotók esetleges ismétlése encephalitis kizárásában segíthet. A részletes családi anamnezis hozzájárulhat az esetleges öröklött kórképek irányában való tájékozódáshoz. Ismételt ill specialis EEG vizsgálatok az epilepsziás eredet irányában segíthetnek.

Üdvözlettel: Dr. Síró Péter ideggyógyász

Kérdés: 2009. június 01., 21:37; Megválaszolva: 2011. október 05., 08:40
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Csomók lágyék hajlatban
Covid után influenza védőoltás
Bekakilás /tejallergia?
C vitamin gyereknek
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél