Mérgező növények

Tisztelt Doktor Úr! /Nő!

Két kicsi gyermekem van, egy 2 és fél éves, és egy 5 hónapos. Foglalkozásunkból kifolyólag kertünkben kb. 500 féle különböző növény megtalálható, köztük számos halálosan mérgező faj is. Sajnos ezek nincsenek elkülönítve - és nem is igazán megoldható - azoktól az ehető növényektől, melyekről a két és fél éves kislányom maga szedi és eheti a terméseket, illetve leveleket (pl. sóskalevél, kaporlevél, saláta, borsó, bogyós és csonthélyas gyümölcsök stb.). Eddig még az állandó felügyelet következtében meg tudtam akadályozni, hogy mérgező növénybe is belekóstoljon, úgy, hogy közben említeni sem mertem összefüggést ezen növények mérgező részei és szájbavételük között.

Kérdéseim a gyerekek átlagos testi és szellemi fejlettsége mellett a következők lennének:

A gyerekek kb. hány éves koráig kell biztosítani az állandó felügyeletet, és mennyire kell ezt szigorúan venni?

Hogyan, és mikor világosíthatóak fel a mérgező növények veszélyeiről anélkül, hogy ezzel pont felhívnám rájuk a figyelmet?

Mi az a mennyiség pl. a boroszlán, illetve  nyúlárnyék bogyóinak esetében, ami két ilyen kicsi gyermek esetében súlyos következményekkel járhat?

Válaszát nagyon köszönöm.

 

Egy aggódó Anya és Kertész

 

 

 

 

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza a mérgező növény témában

Kedves Kérdező!

Azt, hogy a gyermek hány éves koráig kell biztosítani az állandó felügyeletet azt tudom mondani, hogy (bár jogász nem vagyok), de büntetőjogilag 18 éves koráig. A felügyelet milyenségét nyilván a gyerekek egyedi természete is meghatározza. A gyerekeit szerintem akkor hagyhatja egyedül a kertben, ha már elég érettek és okosak és felfogják, hogy melyik növényhez nem nyúlhatnak, mert az súlyos veszélyt jelent rájuk nézve. Úgy gondolom ez valamikor az iskoláskor tájékán jöhet el, annak is a 12-14 éves kor körül, de ez gyermeke válogatja (mennyire játékos, mennyire komoly gondolkodású egy gyermek stb, de ezt Ön fogja a legjobban látni).
A mérgező növényekkel kapcsolatban szerintem már az elején fel kell a gyerekeket világosítani, hogy azt nem szabad. Nem kell feltétlenül egy 2, 5 éves gyereknek megmagyarázni, hogy miért, mert nem biztos, hogy megérti, de határozottan rá kell szólni, ha mérgező növényhez ér, hogy nem szabad, esetleg hozzátenni, hogy beteg leszel tőle. Úgy gondolom, hogy ha határozottan rászólunk és érzi a gyermek a belső elszántságot a hangunkban, akkor rá fog jönni, hogy azt nem szabad.
Írja, hogy nem tudják megoldani a növények elkülönítését, én mégis azt javaslom próbálják meg. Elég ha csak félrenéz egy fél percre, ami valljuk be mindenkivel előfordul, a gyermek kíváncsi és különösen ha még nem is tudja, hogy azt nem szabad, nagyon nagy baj lehet belőle és a büntetőjogi felelősség az Önöké. Nem megijeszteni akarom, de ezeknek a dolgoknak komoly súlyuk van. És ha belegondolnak, hogy ennek végzetes következményei lehetnek, akkor meg főleg. Tehát javaslom, hogy valahogy rendezzék át a kertet, a mérgezőt elkülönítve külön ültetni a nem mérgező növénytől vagy ha ez nem megoldható, akkor a gyerekeket nem kiengedni a kertbe, hogy maguk szedjék az ehető terméseket (gondoltam még arra, hogy piros kis táblát elhelyezni a nem ehetőhöz, zöldet az ehetőhöz és erre megtanítani a gyermeket, de félek ez kevés lenne).
Az, hogy a mérgező növényből mennyinek az elfogyasztása veszélyes úgy gondolom nincs értelme gondolkozni ( ha érdekli az országos toxicológia központtal vegye fel a kapcsolatot), mert ennek az esélyét sem szabad megengedni, hogy bekövetkezzen.

 

Üdvözlettel: Dr. Balogh Andrea, gyermekgyógyász

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
Kérdés: 2009. május 31., 17:50; Megválaszolva: 2011. október 04., 13:08
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Covid után influenza védőoltás
Üdvözlöm Kedves Doktornő! Érdeklődnék, hogy egy egy napos enyhe lefolyású covid fertőzés után 12 nappal, megkaphatja e a kisfiam a 4 komponensű...
Bekakilás /tejallergia?
Tiszelt Doktor Úr! Fiammal (6 éves lesz) nyáron voltunk kórházban fulladás miatt, asztmát állapítottak meg nála. kontrollon végeztek nála...
C vitamin gyereknek
Kedves Doktor Nő/Doktor Úr! 6 éves kisfiam lassan egy éve napi 500 mg C vitamint kap a gyerekorvosunk javaslatára. A kérdésem az lenne, hogy nem túl...
Nyirokcsomó duzzanat gyerekeknél
Üdvözlöm. 3 gyermekes ,(túlzottan)aggodó édesanya vagyok. A legkisebb gyermekem 2 éves kisfiú.kb 1 éve felfedeztem a tarkója fölött egymás mellett...
Vaxigrip Tetra influenza védőoltás
Üdvözlöm Kedves Doktornő/Doktorúr! Kisfiam 6 éves és most kapott elöszőr influenza védőoltást (Vaxigrip Tetra). Én úgy tudom, hogy 9 év alatt...