• Fogcsikorgatás

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr!

        Óvodás kisfiam éjszaka gyakran erősen csikorgatja a fogait. Nagyon rossz hallgatni, mindig attól félek, hogy megsérülnek a tejfogacskái vagy hogy nem maradnak ilyen szép rendezettek. Azt sem tudom, mi a jobb, ha ébresztgetem, hogy abba hagyja-de fáradtan ébred reggel, vagy ne ébresszem, és reszkessek, hogy letörtek-e a fogai. A férjem is ilyen fogcsikorgatós-de ugye neki már "csontfogai" vannak. A kimerültségtől, vagy rossz álomtól "csikorgatnak" vagy valami más oka van? Mit tehetnék?

        Köszönöm válaszát.

         

        WEBBeteg szakértő válasza a fogcsikorgatás témában

        Kedves Kérdező!

        A fogcsikorgatás akarttól független tevékenység, mely igen erős mechanikai hatást jelent a fogaknak illetve a fogágynak is, károsítva azokat. Fejfájást, arc fájdalmat is okozhat, a megerőltető izommunka miatt.  Nagy valószínűséggel  feszültebb a gyermek,   vagy rosszat álmodik, valamilyen lelki baja van. Érdemes fogorvoshoz fordulni, harapásemelő használata megoldhatja a problémát, de érdemes gyermek pszichológust is felkeresni, hogy a lelki hátteret feltárja. Semmiképpen nem keltegesse, mert azzal nappali fáradtságot okoz.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bessenyei Mónika, neurológus


        Dr. Bessenyei Mónika, neurológus
        Orvos Itt kérdezhet További orvosok

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-05-27 10:13:57; Megválaszolva: 2011. október 04., 06:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: