Sportolhat?

Tisztelt Doktot nő!

Kislányom idén nyáron 9 éves és 8 hónapja leigazolt aktív focista.Kb. 1 hónapja észrevettük, hogy edzéseken és meccseken is fáradékony, sőt, mintha rosszullét kerülgetné.Sápadt, a szeme alatt sötét karikák jönnek elő és rettenetesen erősen ver a szíve.Esténként hamar elalszik, ami tőle nagyon szokatlan. Már az iskolában is jelezték, hogy nem elég aaktív, valami megváltozott nála.Kértem egy vérvételt és ott a következő eredmények jöttek ki, ami a labor szerint további vizsgálatokra ad okot.

: -Lymphocyta szám: 2, 6

: -HDL koleszterin: 2, 5

: -Ultrasens.TSH: 5, 65

: -Aszkorbinsav: +

: -FT3: 6, 0

A vér, a pajzsmirigy és a vizelet is mutat rossz értékeket.Van okom aggódni? Mi lehet ez, és ettől lehet-e még aktív sportoló? Nagyon féltem a kislányomat, mert mindig túl sokat hajt,, de nem tudom, nem-e lenne jobb, ha kevésbé hajtós sportot űzne, csak félek, hogy nagyon összetörne, mert mindene a foci.Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel: Bihari Katalin

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg Szakértő válasza szívműködés témában

Kedves anyuka!

Mielőtt a kislány tovább sportolna, feltétlenül vigye el kardiológushoz, szapora szívműködése miatt. A gyermek terhelhetőségét fel kell mérni és kizárni a betegséget.

A TSH szint kissé emelkedett, fT4 szintet nem írt, fT3 szint gyermekkorban elfogadható. Ez ún. subklinikus hypothyreosisban jellemző, azaz akkor, ha valami okból a pajzsmirigy szabályzó hormon szintjének emelkedése szükséges a normál pajzsmirigyhormon szint fenntartásához. A TSH emelkedés okát tisztázni kell, ehhez endokrinológust kell felkeresnie. Oka lehet jódhiány, vagy pajzsmirigy gyulladás egyaránt, a kezelés az októl függ.

A vizeletben több C-vitamin ürül, gondolom kap ilyen tartalmú gyógyszert, ez nem kóros.

A fehérvérsejtek arányának változása gyermekkorban gyakori, mivel sokszor vannak különbözö fertőzések. Ezt ismételni kell, de így kiragadva a többi vérképleletből nem igazán lehet véleményt mondani.

A vizsgálatok után eldől, hogy sportolhat-e ilyen intenzíven továbbra is kislánya.

Üdvözlettel: Dr. Fáklya Mónika, endokrinológus, gyermekgyógyász

Kérdés: 2009. május 12., 20:54; Megválaszolva: 2011. szeptember 30., 11:22
Kérdések és válaszok: Gyermekgyógyászati betegségek
Nurofen szirup fogzásra
További vizsgálatok?
Rövid,visszatérő fejfájás 2.
Nocutil használata
Rövid,visszatérő fejfájás